Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ










ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Με Μεγάλη Επιτυχία την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024, το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης στο Καλογεροπούλειον Ίδρυμα στην Κόρινθο. 
Η εκδήλωση, που στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μαθητών, γονέων, καλλιτεχνών και φιλότεχνων από όλη την περιοχή.

    Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος των Αλκυονίδων κ. Όλγα Κονομόδη Θωμά η οποία καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και τόνισε την σημασία αυτής της δράσης στον πολιτισμό και στην κουλτούρα μας .
    Στη συνέχεια διάβασε το χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Βουλευτής Κορινθίας κ Χρίστος Δήμας.
    Η Πρόεδρος τόνισε πως η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ευχαρίστησε το υπουργείο για την οικονομική στήριξη!!
    Ιδιαίτερες ευχαριστίες απήυθυνε η Πρόεδρος στην Πρόεδρο του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος κ. Μαρία Χρισταρά για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη προς το σωματείο!!

Εισηγήσεις για την Ιστορία της Μαρμαρογλυπτικής .

    Αρχικά πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από ειδικούς για την ιστορία και την εξέλιξη της μαρμαρογλυπτικής τέχνης, του πηλού και του χαλκού .
    Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την ιστορία της μαρμαρογλυπτικής, τη σημασία του μαρμάρου στην αρχαία ελληνική τέχνη και τη χρήση του σε σύγχρονα έργα. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ελληνική παράδοση της μαρμαρογλυπτικής, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα διατήρησης και υποστήριξης αυτής της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς από την πολιτεία.











Βιωματικά Εργαστήρια Μαρμάρου και Πηλού .

    Η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομες θεωρητικές προσεγγίσεις και βιωματικά εργαστήρια μαρμάρου και πηλού. 
Πάνω από εκατό παιδιά από διάφορα σχολεία είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις τεχνικές της μαρμαρογλυπτικής και της επεξεργασίας πηλού.
    Το Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης AEGEAN MARBLE ART MUSEUM με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ph.D Δημήτρη Πανταζίδη και των καλλιτεχνών Δημήτρη Ψωμοδότη, Παναγιώτη Καραδήμου και Δημήτρη Σίμου ανέλαβαν να μυήσουν τα παιδιά μας σε αυτή την αρχαία ελληνική τέχνη !!






    Άλλο ένα εργαστήριο Πλαστικής με πηλό στήθηκε εθελοντικά από το μέλος μας, οινοποιό και γλύπτη κ. Τάσο Ξύδη .







    Ένας εξαιρετικός και ευαίσθητος άνθρωπος με μεγάλη πορεία στην γλυπτική τέχνη και με έργα του να κοσμούν ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό οδήγησε βήμα βήμα τα παιδιά που έκπληκτα ανακάλυπταν την τέχνη της δημιουργίας με πηλό .
    Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές και τεχνικές αυτών των αρχαίων τεχνών υπό την καθοδήγηση έμπειρων καλλιτεχνών. Μέσα από αυτήν την εμπειρία, τα παιδιά ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας και την ικανοποίηση που προσφέρει η τέχνη.


Έκθεση Έργων από Χαλκό.


    Στον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε παράλληλη έκθεση έργων από χαλκό με τίτλο :''ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟ''. 
    Η ατομική έκθεση του μέλους μας κ. Μάρθας Κόλλια με εννέα έργα της , μας ταξίδεψε μέσω των συμβολισμών των έργων της προς την Αρχαία Ελλάδα!!








    Μια δημιουργός που χρησιμοποιεί το χαλκό και όχι μόνο ως μέσο έκφρασης. Τα εκθέματα περιλάμβαναν γλυπτά και άλλα καλλιτεχνήματα που ανέδειξαν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της τέχνης του χαλκού.
    Η Μάρθα Κόλλα Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών BORGIAS FINE ART είναι μια εξαιρετική καλλιτέχνης με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις!!

Ενθουσιώδης Συμμετοχή των Νέων .

    Το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η ενεργή συμμετοχή των νέων. 
Η εκδήλωση απέδειξε ότι οι νέοι δεν είναι απαθείς, αλλά χρειάζονται το κατάλληλο ερέθισμα για να ενεργοποιήσουν τη δημιουργική τους σκέψη. 
Οι μαθητές αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τις δραστηριότητες, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφοσίωση.


Ευχαριστίες και Συμπεράσματα .

    Οι Αλκυονίδες ευχαριστούν θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού για την οικονομική στήριξη!
    Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρία Χρισταρά και τους ανθρώπους του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος για την μεγάλη βοήθεια τους στην επιτυχία της εκδήλωσης!




    Το Καλογεροπούλειον Ίδρύμα έχει πάντα την πόρτα και την καρδιά του ανοιχτή σε όσους υπηρετούν υψηλό πολιτισμό !
    Ευχαριστούμε το 1ο Δημοτικό σχολείο Κορίνθου με τους συνοδούς δασκάλους τους !
    Ευχαριστούμε τα τμήματα από το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Κορίνθου και τους συνοδούς καθηγητές!
    Ευχαριστούμε και το Δημοτικό σχολείο Χιλιομοδίου για την άμεση ανταπόκριση του.

    Ευχαριστούμε το Τουριστικό & Πολιτιστικό Δίκτυο We love Corinth & Corinth Greece καθώς και τον συνεργάτη μας κ. Πάρη Διονυσόπουλο για τις υπέροχες φωτογραφίες και την σημαντική βοήθεια του προς το Σωματείο μας!!

    Το σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, από τους καλλιτέχνες και τους ομιλητές μέχρι τους δασκάλους , καθηγητές , εθελοντές.
    Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στα σχολεία και στους μαθητές που συμμετείχαν. Η επιτυχία της εκδήλωσης δείχνει τη σημασία της προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

    Η μαρμαρογλυπτική είναι μια τέχνη βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση, και είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να υποστηριχθεί από την πολιτεία. Η προώθηση της τέχνης αυτής στις νέες γενιές είναι καθοριστική για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Οι Αλκυονίδες είναι υπερήφανες για αυτή την δράση που οργάνωναν με μεθοδικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και κατάφεραν επιτέλους να την υλοποιήσουν .
    Αυτό το Α' δίπτυχο αφιέρωμα στη Μαρμαρογλυπτική Τέχνη ευχόμαστε να είναι η αρχή μιας συνέχειας τόσο σημαντικής για τον πολιτισμό μας!

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας !!!












































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.