Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών βρίσκονται τέσσερις θαυμάσιοι ξύλινοι πίνακες ζωγραφικής της Αρχαΐκής Περιόδου(560-510π.Χ), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μαζί με πλήθος άλλων αρχαίων αντικειμένων το έτος 1934, εντός σπηλαίου γνωστού και ως Σιαφτουλή ,σε απότομη, σχεδόν κάθετη, πλαγιά και σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων στο ορεινό συγκρότημα Χελυδορέα ,κοντά στο χωριό Πιτσά Κορινθίας.
Αυτοί οι πίνακες χαρακτηρίζονται από την ιστορία της τέχνης ως οι παλαιότεροι ξύλινοι φορητοί πίνακες ζωγραφικής στο Δυτικό κόσμο.
Η συμπατριώτισσα μας πολιτισμολόγος Σωτηρία Α. Δημοπούλου πραγματοποίησε μελέτη και έρευνα γύρω από αυτό το γεγονός ωθούμενη όχι μόνο από το ισχυρό κίνητρο του παράγοντα της εντοπιότητας, αλλά και από την διαπίστωση ότι αυτοί οι πίνακες αποτελούν φωτεινά παράθυρα πληροφοριών που δηλώνουν ότι την εποχή εκείνη πριν χιλιάδες χρόνια , στην Κορινθία, λάμβαναν χώρα σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα.
Όλα αυτά περιέχονται στο σπουδαίο βιβλίο της ''ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ -ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΙΤΣΑ -ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ''.
Σας προσκαλούμε λοιπόν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Επιμελητήριο Κορινθίας, μαζί με το Σωματείο ''ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ'' Κορινθίας για να απολαύσουμε την συγγραφέα κ. Δημοπούλου, καθώς και τους εκλεκτούς επιστήμονες που θα συνοδεύσουν και θα εμπλουτίσουν την παρουσίαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.