Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης





   Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.


                                           Μίκης Θεοδωράκης (Ορχηστρικά) 1ο μέρος




                                            Μίκης Θεοδωράκης (Ορχηστρικά) 2ο μέρος




                                            
                                             Μίκης Θεοδωράκης (Ορχηστρικά) 3ο μέρος




Ο παγκόσμιος Έλληνας, ο άνθρωπος ο οποίος επί έναν αιώνα περίπου έκανε γνωστή την Ελλάδα, την ποίησή της και τον πολιτισμό της έως τα πέρατα του κόσμου θα ταφεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον στο Βραχάτι Κορινθίας.

Βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να διακανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες της ταφής του και είχε ζητήσει να ταφεί στο Γαλατά Χανίων. Όμως η οικογένειά του φαίνεται πως αποφάσισε διαφορετικά.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, η σορός του μεγάλου συνθέτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την ερχόμενη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη στις 15:00 στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πού θα γίνει η ταφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.