Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ''Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ''Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σωματείου Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες την Δευτέρα 13/09/21 στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου υπό το φως της αστροφεγγιάς στον Ναό του Απόλλωνα , με θέμα:

''Ο ΠΟΙΗΤΙΚΌΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ''Μια βραδιά αφιερωμένη στην μελοποιημένη ποίηση μέσα από μια πανδαισία Ποίησης, Μουσικής και Χορού και ταυτόχρονα τόσο επίκαιρη σε σχέση με τον χαμό του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη με την τόσο επιδραστική προσωπικότητα, Μίκη Θεοδωράκη!!
Κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί,Ποιητές αλλά και Συνθέτες διαβάστηκαν ,ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν εμπνέοντας ,όχι μόνον ποικίλα συναισθήματα ,αλλά και Υπερηφάνεια για την Πολιτισμική μας Κληρονομιά !!
Τα ποιήματα αυτά,  τραγουδισμένα τις τελευταίες δεκαετίες, λειτούργησαν  όχι μόνο ως ψυχαγωγικό μέσο ,μα και σαν διάδοση αξιών ,ιδεών και συναισθημάτων .
Φάροι πολιτισμού ανύψωσαν το ηθικό των Ελλήνων και λειτούργησαν ακόμα και θεραπευτικά στις ταλαιπωρημένες ψυχές του λαού μας.
Διαβάστηκαν και ακούστηκαν εξαιρετικοί στίχοι ,καταπληκτικές ερμηνείες με την συνοδεία υπεροχής μουσικής !!

*Δροσίνης,*Γκάτσος,*Καρυωτάκης,*Ελύτης,*Θεοδωράκης,*Αναγνωστάκης,*Καββαδίας,*Σκαρίμπας,*Παπαδιαμάντης,*Λουντέμης,*Ελευθερίου,*Βάρναλης,*Ρίτσος,*Σολωμός,*Σεφέρης,*Δημουλά,*Χατζιδάκις,*Σπανός,*Μικρούτσικος.

Η δύναμη των στίχων συντροφιά με την αμεσότητα της μουσικής αλλά και το πάθος της ερμηνείας του Γρηγόρη Βαλτινού, του δικού μας υπέροχου Γιάννη Παπαχριστοδούλου, της καταπληκτικής τραγουδίστριας Μαριάννας Ζάχου και την μοναδική απαγγελία της αγαπημένης μας Ευαγγελίας Πανούση ενθουσίασαν και κατέπληξαν το πλήθος.

Το άκουσμα του Ορφικού Ύμνου στον Απόλλωνα & ο Ύμνος της Σαπφούς προς τη σελήνη χαράχθηκαν στη μνήμη και στην καρδιά .ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

   

ΓΡ. ΒΑΛΤΙΝΌΣ - ΗΘΟΠΟΙΌΣΤο μέγεθος του Γρηγόρη Βαλτινού είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα !!

Από την Αρχαία Κόρινθο όμως έφυγε ακόμα ψηλότερος μέσα στην συνείδηση μας !! 
Σχεδόν Απολλώνειος !!

Γιατί εκτός από το ταλέντο του, 
την αισθαντική φωνή του και τις υπέροχες ερμηνείες του μας ανέδειξε και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του .

Γνωρίσαμε έναν άνδρα γεμάτο αξιοπρέπεια και συνέπεια, έναν άνδρα γεμάτο κατανόηση, 
με περίσσεια πνεύματος και λεπτού χιούμορ!!

Είχε ακριβώς επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της συνεργασίας 
και με τον τρόπο του απέδειξε πόσο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ,ΔΥΝΑΤΟΣ 
και ταυτόχρονα ΑΠΛΟΣ άνθρωπος είναι, σε κάθε περίσταση!

Ας είναι πάντα καλά!             

Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΑΝΑΠΛ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΥ -ΠΟΙΗΤΗΣ


Ούτε μία λέξη δε θα μπορούσες να αλλάξεις από το κείμενο που ανέγνωσε ο καθηγητής Νίκος Φωτόπουλος προς το κοινό της εκδήλωσης. Μεστό πληροφοριών και μηνυμάτων και ταυτόχρονα πολύ κατανοητό κι ενδιαφέρον. Επιπλέον το ύφος του καθηγητή, η εσωτερική του ηρεμία, τόνος και η χροιά της φωνής του ανέδειξαν ένα Ήθος και μια ωραία Ταπεινότητα τα οποία εισέπραξε από τις πρώτες λέξεις του το κοινό!

Τιμή μας αυτή η συνεργασία! Ευτυχής η συγκυρία της συνάντησής μας μαζί του!!

Β.ΠΑΣΤΡΑΣ-ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ''ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Γ.ΔΡΟΣΙΝΗ''


  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ- ΠΙΑΝΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΕΣΤΡΟΣ


Ένας μεγάλος Μουσικός, ένα μεγάλο Ταλέντο, ένας Σπάνιος άνθρωπος !! 
Τιμή  για την Κορινθία μας !!

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΧΟΥ -ΤΡΑΓΟΥΔΙ


Ο χαρακτηρισμός ‘’αηδόνι’’, θα αδικούσε αυτό το όμορφο πλάσμα με την εξαίσια φωνή !!  Μάλλον  η φράση ‘’ ένα γλυκόλαλο παραδείσιο πουλί’’ θα απέδιδε την πραγματικότητα !! Σ ευχαριστούμε ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΧΟΥ !!
   

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΑΝΗΣ -ΒΙΟΛΙ


             

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΥΡΤΗΣ -ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ


  

ΗΛΙΑΣ ΔΟΣΚΟΡΗΣ-ΚΙΘΑΡΑ


  

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΠΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ , ΦΑΛΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
                                      ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΕΜΕΑΣ ,ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


  


                                               ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ .ΕΛΕΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ .


                                           
 


                                        ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΟΥΣΗ , ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΟΙΗΤΡΙΑ, ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ.

Είμαστε υπερήφανοι που η Ευαγγελία Πανούση είναι μέλος μας!!
Η απαγγελία της ήταν εξαιρετική!!Κοντά μας παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους οι:                     

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.                      

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ-ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


                       

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ .


ΘΕΜΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΚΙΛΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΠΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ.

ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΠΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΤΑΣΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΜΕΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΑΚΗΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ.

ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.


                 


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ :


Στον Υπουργό Χρίστο Δήμα που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων, μα ήταν μαζί μας αρωγός της προσπάθειάς μας όπως μας δήλωσε με την επιστολή του που παραδόθηκε από συνεργάτη του στο χώρο της εκδήλωσης μας.

Σας ευχαριστούμε θερμά !!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σωματείο Λόγου και Τέχνης ''Αλκυονίδες''

Καλησπέρα σε όλους ,
Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο Λόγου και Τέχνης ''Αλκυονίδες'' για την διοργάνωση της εκδήλωσης ''Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ΄΄.Είναι μία εξαιρετική προσπάθεια που αποσκοπεί και επιτυγχάνει να φέρει την κοινωνία μας πιο κοντά στην ποίηση την λογοτεχνία και τον πολιτισμό.
εδώ και αρκετό καιρό, αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση από την εξάπλωση της πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό. Ωστόσο όπως αποδεικνύεται , πάντοτε υπάρχει πρόσφορο έδαφος να πραγματοποιούνται αξιόλογες και ουσιαστικές εκδηλώσεις που καλλιεργούν το πνεύμα και τον πολιτισμό.
Μετά από όλα όσα περάσαμε ,η κοινωνία μας έχει ανάγκη τέτοιου είδος πρωτοβουλίες. Να έρθουμε πιο κοντά με τον πολιτισμό ,με την τέχνη και όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης και μελοποίησε ο αλησμόνητος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης ''λίγο ακόμα ,να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα'' . Κλείνοντας , θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης σας και να ενθαρρύνω καθέναν και καθεμία από εσάς να συνεχίσετε να προσφέρετε ανεκτίμητες υπηρεσίες στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας .

Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Βουλευτής Κορινθίας Στον Δήμο Κορινθίων και ιδιαίτερα στον Δήμαρχό μας κ. Βασίλη Νανόπουλο ,για την αμέριστη συμπαράσταση στις προσπάθειες του Σωματείου μας!!

Στον Πρόεδρο του ΚΕΠΑΠ κ. Θ. Κουτσογκίλα ,καθώς και το συμβούλιο του!

Στην κ. Τόνια Τζαναβάρα ,Δ/ντρια Πολιτισμού του ΚΕΠΑΠ και στην κ. Ράνια Σαζακλή που πάντα πρόθυμες βοηθούσαν στην επίλυση όλων των προβλημάτων που προέκυπταν κατά την προετοιμασία !

Πολλές ευχαριστίες στην κ.Γιώτα Κασίμη, Έφορο Αρχαιοτήτων ,για την παραχώρηση του ιερού αυτού χώρου !! Χωρίς την άδειά της τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει που να είναι το ίδιο όμορφο κι επιβλητικό !! Επιπλέον την ευχαριστούμε για την άδεια χρήσης του Ναού από τους χορευτές της Σχολής Χορού της κ. Έλενας Μιχαηλίδου !!


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αρχαιοφύλακες του Μουσείου για το χαμόγελο , την ευγένεια και την προσφορά τους .

               


Στον Γιώργο Παπαμιχαήλ ,Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Κορίνθου, για την ευγενική χορηγία προϊόντων ,από το κατάστημα του στην Αρχαία Κόρινθο, προς τον κ. Βαλτινό και στον κ. Φωτόπουλο. Η προθυμία του για συμπαράσταση στην προσπάθειά μας ήταν αυθόρμητη και συγκινητική !!


Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς , Μέλη και Φίλοι μας ,που στηρίζετε κάθε προσπάθεια του Σωματείου για ανιδιοτελή προσφορά στην πολιτιστική ζωή της Κορινθίας μας .Πιστεύουμε πως η τέχνη σε κάθε έκφανσή της βοηθάει στην αισθητική βελτίωση του κόσμου μας .

Οι "Αλκυονίδες "δουλεύουν σταθερά για αυτό τον σκοπό .
Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας !!❤️Ακολουθεί το βίντεο όλης της εκδήλωσης για τους φίλους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.