Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Στο φως ένα από τα πρώτα αντικείμενα τέχνης στον κόσμο, ένα σκαλισμένο οστό ελαφιού!!






  Ένα οστό από ελάφι, ηλικίας 51.000 ετών, με σκαλίσματα από τους Νεάτερνταλ, ενδέχεται σύμφωνα με νέα μελέτη, να είναι το πρώτο αντικείμενο τέχνης στον κόσμο και έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι αυτοί οι αρχαϊκοί άνθρωποι ήταν ανίκανοι να δημιουργήσουν αντικείμενα με αισθητική αξία.

Το μικρό οστό, σύμφωνα με τις δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε στα εργαστήρια, δείχνει να είναι τουλάχιστον 51.000 ετών. Το οστό, που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στη Γερμανία, έχει δέκα βαθιές χαρακιές που μπορεί να χαρακτηρίζουν ένα έργο τέχνης όπως αποκάλυψε ομάδα Γερμανών ερευνητών σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.




CHRIS BURNS
Το τεχνούργημα, που αναγνωρίστηκε ως οστό ελαφιών, βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου Unicorn στο West Harz, περίπου 150 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου, το 2019. Το μικρό οστό είναι διακοσμημένο με ένα γεωμετρικό σχέδιο που αποτελείται από τρεις ομοιόμορφες παράλληλες γραμμές μεταξύ άλλων μεγαλύτερων που είναι πιο βαθιές.

«Είναι η αρχή του πολιτισμού, η αρχή της αφηρημένης σκέψης, η γέννηση της τέχνης», δήλωσε ο Thomas Terberger, προϊστορικός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κομμάτι χαράχτηκε ώστε να έχει κάποια συμβολική σημασία. Αυτή και μόνο η έννοια δείχνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να δημιουργήσουν συμβολικές εκφράσεις πριν φτάσουν οι Χόμο Σάπιενς στην Κεντρική Ευρώπη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.