Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΠΛΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ-ΜΑΤΑΤΣΗ .

    Και οι δυο παρουσιάσεις, απόλυτα επιτυχημένες , πραγματοποιήθηκαν από το Σωματείο Λόγου & Τέχνης Αλκυονίδες σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ευρωπαϊκών εκδόσεων Χάρη Πάτση και στο μεν Λουτράκι με το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.θεοδώρων, στη δε Αθήνα, με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και την Αδελφότητα Πέτα Άρτας.
    Στις 19/3/23 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου η μία από τις δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με ομιλητές την εκπαιδευτικό – συγγραφέα κ. Αγγελική Μπούλιαρη και τον ομότιμο καθηγητή εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Θράκης-ποιητή-συγγραφέα κ. Γιάννη Πανούση που αναφέρθηκαν αντίστοιχα, η μεν πρώτη στο δοκίμιο «Χρεώστες στα Νιάτα», ο δε δεύτερος στην ποιητική συλλογή «Θεοί άφαντοι». Είχε προηγηθεί ο προλογισμός του προέδρου της Εταιρείας Κορινθίων συγγραφέων, δρ.φιλ-συγγραφέα κ. Γιάννη Μπάρτζη.
    Και οι τρεις ομιλητές έσκυψαν με πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή στα έργα της Μαργαρίτας εξάγοντας όλα τα θετικά τους στοιχεία και καταλήγοντας σε ευνοϊκά και εγκωμιαστικά συμπεράσματα. Αποσπάσματα από τα έργα ανέγνωσαν ή απήγγειλαν η ίδια η συγγραφέας, ο Αγαμέμνων Χαρίτων, ερασιτέχνης ηθοποιός και η Μαρίνα Καλλίρη Γ. Γραμματέας των Αλκυονίδων.Τις απαγγελίες κάλυψε μουσικά με την κιθάρα της η Τζένη Κακριδή ενώ τον συντονισμό είχε η πρόεδρος των «Αλκυονίδων» Όλγα Κονομόδη-Θωμά.
    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από τα μέλη των διοργανωτών φορέων, τους συγγενείς και τους φίλους της ποιήτριας ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός και οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Μαρία Θελερίτη , Τζένη Σουκαρά, δημοσιογράφος, Ελένη Κονομόδη, δικηγόρος, Λίλα Καφαντάρη, ηθοποιός και ο κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος.
























   Την Τετάρτη, 22/3/23 στην παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της ΕΕΛ. την ποιήτρια τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς της , συμμαθήτριες από το Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου, συγχωριανοί, συμπατριώτες δικοί της αλλά και του συζύγου της, μέλη του ΔΣ και απλά μέλη της Αδελφότητας Πέτα, η αντιπρόσωπός της στην Π.Σ.Ε. κ. Βάνα Λάλου , φίλοι της λογοτέχνες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών ο σπουδαίος Ηπειρώτης Γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και η εξαιρετική ζωγράφος, σύζυγός του Σίνη Παπαγιάννη, η ποιήτρια-συγγραφέας-σκηνοθέτης Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη, ο καταξιωμένος, βορειοηπειρώτης ποιητής Νίκος Κατσαλίδας, ο Κύπριος συγγραφέας Ανδρέας Ονουφρίου με την Δερβενιώτισα σύζυγό του Ντίνα Ψαρρού, ο πρόεδρος Λογοτεχνών Τυνησίας -καθηγητής Παν/μίου Τυνησίας Αμπνταλάχ Γκασμίρ, η πρόεδρος των λογοτεχνών Σερβίας Σλαβίτσα Περιοβίτς, η καθηγήτρια Παν/μίου Τυνησίας Πάτμα Σέρι, η κ. Αναστασία και η κόρη της Λίλη Ιακωβίδη (νύφη κι εγγονή της αείμνηστης ποιήτριας), ο εκλεκτός ποιητής - εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος, η ποιήτρια-ψυχολόγος Κατερίνα Μήλιου, ο ποιητής Χάρης Παπασάββας, ο κριτικός-δοκιμιογράφος Σαμιωτάκης Αντώνης, ο βορειοηπειρώτης ποιητής-μουσικός Κώστας Νούσιας, ο συγχωριανός της εικαστικός Γεώργιος Σωτ. Θελερίτης, ο ποιητής-συγγραφέας Γιώργος Σταυράκης, η συγγραφέας Κατερίνα Ντούγκα- Κοτοπούλου , ο συγγραφέας -ποιητής Πάνος Κουρβάς ( μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΛ οι τρεις τελευταίοι) και φυσικά οι πρόεδροι των διοργανωτών φορέων Κώστας Καρούσος της ΕΕΛ, Γιώργος Κακαριάρης της Αδελφότητας Πέτα, η Ράνια Θεοδώρου ως εκπρόσωπος των "Αλκυονίδων’’και η Ελένη Πάτση ως εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση .
    Την εκδήλωση που συντόνιζε η ποιήτρια Ευαγγελία Ρουμελιώτη-Δαρσινού και που κράτησε αμείωτη την προσοχή και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων από την αρχή έως το τέλος, χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΛ Κώστας Καρούσος, η εκπρόσωπος των "Αλκυονίδων" Ράνια Θεοδώρου, η οποία διάβασε τον χαιρετισμό της προέδρου κ. Όλγας Κονομόδη-Θωμά που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να είναι παρούσα , ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πέτα Γιώργος Κακαριάρης και η εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκών εκδόσεων Ελένη Πάτση.
    Οι δύο εκλεκτοί εισηγητές ο Δημήτρης Καραμβάλης ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος από τον Γέρα Μυτιλήνης (ανεψιός του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη) και ο Μιχαήλ Ιακωβίδης (εγγονός της ποιήτριας Λιλής Ιακωβίδη και καθηγητής στο Business school of London αναφέρθηκαν ο πρώτος στην ποιητική συλλογή και ο δεύτερος στο δοκίμιο για τη γιαγιά του, με πολύ επαινετικά και θετικά σχόλια, ενώ οι απαγγελίες που μεσολάβησαν από την Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη και τα τρία μέλη της θεατρικής Ομάδας της ΕΕΛ Αλέκο Πούλο, Ελένη Τσαγανού και Άντα Μανιαδάκη έκλεψαν την παράσταση. Η λήξη ήταν μουσική με την όμορφη παρέμβαση με Μικρασιάτικα τραγούδια της προσφυγιάς της Ομάδας του Στέφανου Γεωργιάδη- καθηγητή μουσικής και συνθέτη, αποτελούμενη από τους μουσικούς Γιώργο Γεωργιάδη και Ανέστη Χρηστίδη.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μελοποίηση και η μουσική απόδοση στίχων από τη συλλογή της Μαργαρίτας που με εμφανή χαρά και συγκίνηση ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκομένους , συντελεστές και κοινό αφήνοντας για το τέλος το γιο της Νίκο αρχιτέκτονα-φωτογράφο, το σύζυγό της Βαγγέλη Ματάτση αρχιτέκτονα-βιντεολήπτη και γενικά όλη την οικογένειά της που την στηρίζει ολόπλευρα στην λογοτεχνική της δημιουργία. Κλείνουμε το ρεπορτάζ με μια γεύση της τόσο επίκαιρης και αφοπλιστικής ποίησης της Μαργαρίτας:

Απόσπασμα από τη σύνθεση «Θεοί άφαντοι»
(XV)
Έμεινε ο κόσμος/παιδί ορφανό,/μάταια ψάχνει/στον ουρανό ./Τι περιμένει πια/κι από κει;/Αστραπόβροντα πέφτουν/και πίκρα χολή./Την άσπρη μέρα/γυρεύουν να δουν/ψυχές και μάτια,/Λαοί στα σκοτάδια/και/πώς να σωθούν;
(XVI)
Μια χούφτα κτήνη/τα πλούτη άρπαξε/και δεν τα δίνει./Παιδιά πεινάνε,/ πεθαίνουν, βογγάνε,/μέσα στη φτώχια/έλεος ζητάνε/μ’ απαντοχή.../ Μα κείνοι εκεί./Δεν δακρύζει το μάτι τους./Δεν ιδρώνει τ’ αυτί./Εκείνοι εκεί./Στον θώκο ψηλά/ξερνάνε όξος/ποτίζουν χολή./Δεσμά ατσαλώνουν/κι αλυσοδένουν γερά/παππούδες , εγγόνια,/μανάδες, παιδιά,/της γης την ελπίδα/που/ κάτω απ’ το πέλμα τους/αγκομαχά…
Απόσπασμα από τη σύνθεση «παιδιά ενός κατώτερου θεού»
(VIII)
Ξένιος Ζευς,/ Μετάλλαξη../ Όχι ένα χέρι/ Που απλώνεται/ Να περισώσει / Την ανάσα σου/ από βέβαιο Πνιγμό.../ Όχι μια καρδιά/ Που ανοίγεται/ Να περικλείσει/ Μέσα της/ Θαλασσοδαρμένα Κορμιά.../ Όχι μια συνείδηση/ Ποτισμένη/ Με μνήμες προσφυγιάς.../ Μόνο ένα άκρο/ γεροδύναμο και/ ποδεμένο/ με φιρμάτα παπούτσια/ και γκλάμουρ κάλτσες/ και τατουάζ/ να σε κλωτσάει/ και να σε καρφώνει / σ’ αγκαθωτό συρματόπλεγμα..../
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.