Άλλη μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες έλαβε χώρα την Δευτέρα 29/1 στο φιλόξενο χώρο του καταστήματος Enzyme, στο κέντρο της Κορίνθου.
Καλεσμένη από τις Αλκυονίδες η κ. Χρυσάνθη Κεχρολόγου Διδάκτορας Φιλοσοφίας, Ερευνήτρια, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας .
Το θέμα αυτής της φιλοσοφικής συμβουλευτικής :
<<Το ανύποπτον του θανάτου σήμερα>>
Την κ. Κεχρολόγου καλωσόρισε η Πρόεδρος του σωματείου κ. Όλγα Κονομόδη η οποία κατά τον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ανάγκη του παρεμβατικού ρόλου της φιλοσοφίας απέναντι στη σύγχρονη εποχή με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Κεχρολόγου η οποία ευχαρίστησε τόσο την πρόεδρο όσο και το ΔΣ των Αλκυονίδων για αυτή την πρόσκληση .
Εμφανώς συγκινημένη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη και τους φίλους του σωματείου αλλά και τους συμμαθητές - συμμαθήτριες, φίλους και συγγενείς της που έσπευσαν να την ακούσουν .
Η κ. Κεχρολόγου δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής της και αρκετές φορές αναφέρθηκε στην γενέτειρα της την ιστορική Τενέα.
📍"O φιλοσοφικός βίος ξεκινά αναγκαστικά από την κατηγορηματική επιβεβαίωση της περατότητας του ανθρώπου, που φέρει τον μανδύα μιας επίπλαστης αιωνιότητας.
Ο θάνατος αποτελεί τεράστιο οντολογικό πρόβλημα, προκαλώντας αγωνία και φόβο.
Όλοι οι φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με το θάνατο, και κυρίως οι αρχαίοι, όπως ο Ηράκλειτος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος. Ο τελευταίος μάλιστα αναλαμβάνει να διαφωτίσει τον άνθρωπο, επαγγέλλεται ότι ο βίος του ανθρώπου πρέπει να αποτελέσει «μελέτην θανάτου», απελευθερώνοντάς τον από τα εκάστοτε δεινά και το φόβο του θανάτου. "
Στα σαράντα πέντε λεπτά της ομιλίας της η κ.Κεχρολόγου εξήγησε πως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους φιλοσόφους είναι ο θάνατος και αφού παρουσίασε τις θέσεις αρχαίων και νεότερων φιλοσόφων περί θανάτου κατέληξε πως η φιλοσοφία , όπως εύστοχα διατύπωσε ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης είναι <<μελέτη θανάτου>>και εξήγησε πως η χρησιμότητα της είναι να μας μάθει πως να πεθαίνουμε χωρίς φόβο.
Τόνισε την σημασία της κατανόησης από τον άνθρωπο της ανθρώπινης ύπαρξης ώστε να μπορέσει να ζήσει τη ζωή του απαλλαγμένος από το φόβο του θανάτου επισημαίνοντας πως η ηρεμία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν κατακτήσουμε τους φόβους μας .
Κατά την ομιλία της επεσήμανε πως θάνατος δεν είναι μόνο ο βιολογικός καθώς υπάρχει ιο οικονομικός ,ο πνευματικός, κ.α
Αναφέρθηκε επίσης στην σύγχρονη εποχή με την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και είπε πως όλοι ονειρεύονται ένα μέλλον που θα καταφέρει να νικήσει και να υπερβεί τα όρια που θέτει η φύση, όπως η βιολογική φθορά ,τα γηρατειά και ο θάνατος .
Τόνισε την σημασία της φιλοσοφίας σήμερα ως διανοητική λειτουργία που ανυψώνει πνευματικά τον άνθρωπο.
Οι δεκάδες παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν την κ. Κεχρολόγου για αυτήν την επιτυχημένη και τεκμηριωμένη εισήγησή της.
Στη συνέχεια ,κατά το δεύτερο μέρος ,δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν ερωτήσεις από το κοινό μιας και τα ερωτήματα από αυτή την εισήγηση ήταν πάρα πολλά και σημαντικά.
Πολλά και διαφορετικά ερωτήματα απαντήθηκαν από την ομιλήτρια και πραγματικά κανείς δεν ήθελε να τελειώσει αυτή η πνευματική και δημοκρατική συζήτηση.
Σε αυτή την φιλοσοφική συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός άλλων :
- Η πρόεδρος της Ά ΕΛΜΕ Κορινθίας κ. Σοφία Κανέλλου .
- Ο πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας κ.Μιχάλης Μαρίνος.
- Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορίνθου Παλαίχθων κ.Δημητρα Αποστόλου.
- Η διευθύντρια του Γυμνασίου Χιλιομοδίου και Γενική Γραμματέας του Σωματείου "Φίλοι Αρχαίας Τενέας " κ. Κωσταντίνα Δράκου.
- Η πρώην πρόεδρος του Σωματείου "Φίλοι Αρχαίας Τενέας " κ. Παναγιώτα Βουρβοπούλου.
- Το διοικητικό συμβούλιο από το Σωματείο "Φίλων Αρχαίας Τενέας "
- Η Συντονίστρια και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου κ. Εύη Κοκκίνου
Πολλές ευχαριστίες στον κ. Πάρη Διονυσσόπουλο από το Τουριστικό & Πολιτιστικό Δίκτυο We love Corinth & Corinth Creece για την φωτογραφική κάλυψη , τον κ. Θύμιο Τσαρμπό από το e-korinthos για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης , τον κ. Φώτη Αργυρίου ιδιοκτήτη του καφέ Enzyme καθώς και το προσωπικό του.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του Σωματείου που για μια φορά ακόμη ήταν παρόντες, τιμώντας την αξιόλογη προσκαλεσμένη μας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.