Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ


    Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 οι Αλκυονίδες επισκεφθήκαμε το Στεφάνι για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζουν από κοινού υπό την αιγίδα της UNESCO- Learning Cities, η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου (ΚΕ.ΠΑ.Π) και ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας με στόχο την επαφή με την ιστορία του τόπου, τον πολιτισμό και την επιστήμη της Αστρονομίας.
 
    Αρχικά παρακολούθησαμε στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Στεφανίου, τις παρουσιάσεις για το ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, για τις ηλιακές καταιγίδες και κάναμε και παρατήρηση του Ήλιου με τα ειδικά τηλεσκόπια στο προαύλιο του Κέντρου Πολιτισμού.
 
    Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στις ιστορικό-λαογραφικές εκθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού Στεφανίου: Στη νέα περιοδική έκθεση «Τα Στενά της Λευτεριάς», που παρουσιάζει την ιστορία της εισβολής της στρατιάς του Δράμαλη τον Ιούλιο του 1822 σε μια ύστατη προσπάθεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας να καταστείλει την εξέγερση των Ελλήνων του Μοριά, και φωτίζει πρόσωπα και γεγονότα και το σωτήριο στρατήγημα του Κολοκοτρώνη που παγίδευσε την οθωμανική στρατιά στις ορεινές διαβάσεις της περιοχής με αποτέλεσμα να σωθεί η Επανάσταση. Στη «Καλλιέργεια του Καπνού» όπου μάθαμε μέσα από αντικείμενα και φωτογραφίες για την ιστορία και τα στάδια καλλιέργειας του βιομηχανικού φυτού που υπήρξε υψίστης σημασίας για την οικονομία των χωριών της ευρύτερης περιοχής τον 20ο αιώνα. Και στους «Δρόμους της Ξενιτιάς», που πραγματεύεται την τραγική επικαιρότητα του θέματος της μετανάστευσης, ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας που παρασύρθηκαν μαζί με μισό εκατομμύριο Έλληνες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα στη μεγάλη υπερπόντια μετανάστευση προς την Αμερική.
    
        Έπειτα επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, όπου τα έργα ανακαίνισης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, και ξεναγηθήκαμε στον οικίσκο του τηλεσκοπίου Cassegrain των 30 ιντσών, που αποτέλεσε το κύριο ερευνητικό όργανο του αστεροσκοπείου για σχεδόν 40 χρόνια και ένα από τα κορυφαία όργανα παρατήρησης παγκοσμίως αστέρων εκλάμψεων της εποχής του.
  
  Η επίσκεψη κατέληξε στη ταβέρνα του χωριού «Η Βελανιδιά» (γιατί ως γνωστών η λέξη Αστρονομία κρύβεται στη λέξη Γαστρονομία...).
  
  Την παρουσίαση και ηλιοπαρατήρηση ανέλαβαν ο μαθηματικός Νίκος Δασκαλόπουλος και ο διδάκτορας εφαρμοσμένης φυσικής με ειδίκευση στην αστρονομία Peter van der Wal, μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ, και την ξενάγηση στις εκθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού η Γ. Γραμματέας του Μ.Ε.Σ.Σ.Κ. Patricia van der Wal και ο πρόεδρος Αντώνης Ι. Παπαντωνίου.

    Ευχαριστούμε θερμά τους ανωτέρω για την άψογη φιλοξενία! 

    Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αικατερίνη ο οποίος έκανε την φωτογραφική κάλυψη της επίσκεψης του Σωματείου στο Στεφάνι .




















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.