της ΓΙΩΤΑΣ ΜΠΑΓΚΑ (φιλόλογος-ραδιοφωνική παραγωγός)
ekorinthos.gr Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Συνταγή για μαγεία
Παίρνουμε μια δόση από φεγγάρι στη χάση του, κατά προτίμηση την ώρα που ανατέλλει στον ουρανό, προσθέτουμε μια δόση από Δία και Κρόνο. Παίρνουμε ακόμα μια γερή ποσότητα καλής μουσικής: φωνή συνοδεία πιάνου, πασπαλίζουμε με ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών για το φεγγάρι, τα ουράνια σώματα και το σύμπαν, με όμορφες παρουσίες, και με αγάπη για την Επιστήμη και την Τέχνη. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά μας, τα τοποθετούμε σ’ ένα χώρο μαγικό να αποπνέει ιερότητα, να έρχεται από τα βάθη των αιώνων, να στέκεται δωρικά και περήφανα και ν’ αντικρίζει σταθερός κι ατρόμητος με τα αρχέγονα μάτια του τον πάναστρο ουρανό και τον αδάμαστο χρόνο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και τ’ αφήνουμε να ψηθούν στη χόβολη της καλλιτεχνικής μέθεξης για δύο περίπου ώρες.Η μαγεία μας είναι έτοιμη…
Αυτό ήταν το θέαμα που παρουσίασε το Σάββατο που μας πέρασε το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου που φιλόξενα άνοιξε της πύλες του στο κοινό. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην έφορο Αρχαιοτήτων κ. Παναγιώτα Κασσίμη για την παραχώρηση του χώρου – για πολλές εκδηλώσεις φέτος – ένα άνοιγμα του Μουσείου στην τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό αλλά και στους ανθρώπους του Μουσείου, τους υπαλλήλους που παρείχαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και με αξιοσημείωτη ευγένεια. Χωρίς λοιπόν την κ. Κασσίμη και τους ανθρώπους του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, ο πολιτισμός φέτος – γονατισμένος ήδη από τον ιό, αλλά όχι νικημένος – θα ήταν φτωχότερος.
Ώρα να γυρίσουμε στη μαγεία και να αναφερθούμε στην εξαιρετική βραδιά με τίτλο: «Ανάμεσα σε Ουρανό και Γη…» με τις Αλκυονίδες, μια βραδιά ποίησης, μουσικής και αστρονομίας με την αστροφυσικό – μονωδό κ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Γιάννη Παπαχριστοδούλου οι οποίοι ερμήνευσαν μαζί με τον Μιχάλη Δρίτσα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών με θέμα τι άλλο; Το φεγγάρι, το σύμπαν , τα άστρα… μεταφέροντάς μας σε άλλες διαστάσεις, όχι γήινες. Ανάμεσα στα τραγούδια απαγγέλθηκαν ποιήματα των Νικηφόρου Βρεττάκου, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Ειρήνης Βρης και Γιάννη Ρίτσου. Τα ποιήματα απήγγειλαν εκτός από την υπογράφουσα το άρθρο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Κορινθίας κ. Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα, η ποιήτρια Λεμονιά Αντωνοπούλου, η κ. Ελένη Κοντόζογλου, γνωστή Κορίνθια λογοτέχνης, ο κ. Σπύρος Βουδούρης με το δικό του ξεχωριστό ύφος και στυλ και η ποιήτρια – παραμυθογράφος και αφηγήτρια παραμυθιών κ.Ευαγγελία Πανούση.
Μαζί με την Τέχνη όμως υπάρχει και η Επιστήμη. Τα «μάγια» δεν θα έπιαναν αν δεν έβαζε το χεράκι της η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κορινθίων και η υπεύθυνη της ομάδας κ. Ράνια Σαζακλή μαζί με τους κυρίους Καμπάνη και Χρισταρά. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η παρατήρηση της σελήνης «ζωντανά» μέσω τηλεσκοπίου με τη χρήση Η/Υ, η παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων και η εξήγηση ουράνιων φαινομένων.
Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της προέδρου των «Αλκυονίδων» κ. Όλγας Κονομόδη – Θωμά η οποία οργάνωσε και παρουσίασε με άρτιο τρόπο το πολύ σημαντικό αυτό πολιτιστικό δρώμενο, υποδέχτηκε με ευγένεια και κοσμοπολίτικο αέρα τους καλεσμένους και το κοινό και κατέφερε να παρουσιάσει ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής αισθητικής. Θα πρέπει να τονίσω τη συνεισφορά της κ. Μαρίνας Καλλίρη στη διοργάνωση της βραδιάς η οποία με την ευγένεια και την προσήνειά της κέρδισε μια θέση στην καρδιά μας.
Η βραδιά αυτή επιβεβαίωσε με τον πιο μαγικό τρόπο αυτό που ο κ. Καμπάνης είπε στην παρουσίασή του: « εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από αστρικό υλικό».
Τελικά ναι…
Είμαστε φτιαγμένοι από μαγεία…
του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ (Δικηγόρος-Ποινικολόγος,Πρόεδρος Κίν.Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ,Αντιπρ.Συνδ.Ελλήν.Βατραχανθρώπων,Coach)
Μια μυσταγωγική βραδιά αποχαιρετισμού του θέρους στο Ιερό του Απόλλωνος στην Αρχαία Κόρινθο, που οργάνωσαν οι δραστήριες Αλκυονίδες της Κορίνθου κι η Πρόεδρός τους Όλγα Κονομόδη. Μια βραδιά απόλαυσης των αισθήσεων, στο υπέροχο κι αρμονικό τοπίο, που έθρεψε σώμα, ψυχή και πνεύμα, με ωραίους μουσικούς ήχους από το Γιάννη Χριστοδούλου και θεσπέσιο τραγούδι από τη Φιόρη Μεταλληνού και το Χρήστο Δρίτσα, καρδιακή ποίηση από δέκα ποιητές της Κορινθιακής Γης, όλα δεμένα όμορφα με τη μυστήρια κι ανυπέρβλητη κοσμική φαντασμαγορία, στην οποία μας ξενάγησε ο Χάρης Καμπάνης με ζωντανή σύνδεση στις εικόνες του τηλεσκοπίου του! Δέος! Ευχαριστούμε από καρδιάς για το δώρο! Θα επακολουθήσει βίντεο για να τα απολαύσετε όλοι, έστω από μακρυά!
Μια μυσταγωγική βραδιά αποχαιρετισμού του θέρους στο Ιερό του Απόλλωνος στην Αρχαία Κόρινθο, που οργάνωσαν οι δραστήριες Αλκυονίδες της Κορίνθου κι η Πρόεδρός τους Όλγα Κονομόδη. Μια βραδιά απόλαυσης των αισθήσεων, στο υπέροχο κι αρμονικό τοπίο, που έθρεψε σώμα, ψυχή και πνεύμα, με ωραίους μουσικούς ήχους από το Γιάννη Χριστοδούλου και θεσπέσιο τραγούδι από τη Φιόρη Μεταλληνού και το Χρήστο Δρίτσα, καρδιακή ποίηση από δέκα ποιητές της Κορινθιακής Γης, όλα δεμένα όμορφα με τη μυστήρια κι ανυπέρβλητη κοσμική φαντασμαγορία, στην οποία μας ξενάγησε ο Χάρης Καμπάνης με ζωντανή σύνδεση στις εικόνες του τηλεσκοπίου του! Δέος! Ευχαριστούμε από καρδιάς για το δώρο! Θα επακολουθήσει βίντεο για να τα απολαύσετε όλοι, έστω από μακρυά!
της ΕΥΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ-ΚΕΛΛΑΡΗ (Δικηγόρος -Διαμεσολαβήτρια -Αρθρογράφος)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*
Μία βραδιά μουσικής, ποίησης και αστρονομίας, που σήκωσε το βλέμμα μας ψηλά στον Ουρανό!
Η ενατένιση και μόνον του Ιερού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, προκαλεί δέος στον επισκέπτη, που στέκεται «μικρός» μπροστά στο μοναδικής αξίας δωρικό αρχιτεκτόνημα ηλικίας δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών! Όταν αυτή, μάλιστα, συνοδεύεται από μία υψηλής ποιότητας μουσική βραδιά υπό το φως της Σελήνης και της έναστρης νύχτας, συνεπαίρνει, ενώ το βλέμμα οδηγείται αβίαστα ψηλά στον Ουρανό, ενώνοντας τα γήινα με τα ουράνια σε μία συμπαντική αρμονία!
Μία τέτοια βραδιά, γεμάτη μουσική, ποίηση και αστρονομία επιφύλαξε, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στα μέλη του και όχι μόνον το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ». Ένα σωματείο, που από το 1991 πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις προς τιμήν σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, εκθέσεις έργων ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας και άλλων εικαστικών τεχνών, ενώ τα τελευταία έτη έχει θεσπίσει το Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας και τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης, Παραμυθιού και Διηγήματος. Η σύμπραξη και η αγαστή συνεργασία με άλλους φορείς του πολιτισμού, όπως εν προκειμένω με το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, χαρακτηρίζει τα μέλη του σωματείου, ενώ το τελευταίο Δ.Σ. με την Πρόεδρό του, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, στοχεύει σε ακόμη υψηλότερης ποιότητας εκδηλώσεις και συνέργειες.
Η γλυκιά, αισθαντική φωνή της Ζέτας Τσώρη, που άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης από πλευράς του ΚΕ.Π.Α.Π., προϊδέασε το κοινό γι’αυτό που θα ακολουθούσε! Η οικοδέσποινα, Πρόεδρος των Αλκυονίδων, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, παρουσίασε με θέρμη τους συνεργάτες της και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ το πρόγραμμα αποζημίωσε το κοινό, που παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις, κλπ), κατέκλυσε τον αρχαιολογικό χώρο!
Πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η Δρ Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός και μονωδός, η οποία, μολονότι εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης -στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, «χρησιμοποιεί» παράλληλα την μουσική, την υπέροχη φωνή της και το πτυχίο της στο κλασικό τραγούδι, για να διδάσκει πιο εύληπτα την αστρονομία στο ευρύ κοινό! Έτσι, συνοδευόμενη από τον εκλεκτό Γιάννη Παπαχριστοδούλου στο πιάνο, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, όλα με αναφορά στον ουρανό, στα αστέρια, στο φεγγάρι. Την τιμητική του είχε ο Μάνος Χατζιδάκης (Πόλη μαγική, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά, Έλα πάρε μου τη λύπη, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Χάρτινο το φεγγαράκι, κ.α.), ενώ δεν παραλείφθηκαν τραγούδια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη (Νύχτα μαγικιά, Η Μάγια, κ.α.), του Γιώργου Σταυριανού (Ήσουνα φεγγάρι κι ήμουνα πουλί) και «Ο χορός των άστρων» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που έκλεψε την παράσταση.
Μία ευχάριστη μουσική νότα ήταν το ντουέτο με τον Μιχάλη Δρίτσα. Mηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, με εξειδίκευση (MSc) στη Βιομηχανική Διοίκηση και Επιχειρησιακή Έρευνα και MBA με «Διάκριση» (Lancaster, UK)-Διευθυντής γραφείου του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρος Χρίστου Δήμα, ο Μιχάλης Δρίτσας κλήθηκε στην εκδήλωση από την Φιόρη Μεταλληνού όχι ως επιστήμονας, αλλά ως guest λόγω της Κορινθιακής καταγωγής του, εκπλήσσοντας με την ερμηνεία του στο «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» και τέλος στο «Fly me to the moon», με το οποίο μας «πέταξε» στο φεγγάρι ως «άλλος» Frank Sinatra.
Το πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε με την απαγγελία ποιημάτων των Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Καρυωτάκη, Charles Beaudelaire, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Ειρήνης Βρης και Γιάννη Ρίτσου από τις: Γιώτα Μπάγκα (φιλόλογο-ραδιοφωνική παραγωγό), Λεμονιά Αντωνοπούλου (νοσηλεύτρια-λογοτέχνη), Ελένη Κοντόζογλου (ποιήτρια-εκδότρια του περιοδικού «Κορινθιακοί Ορίζοντες»), Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα (Φιλόλογο-Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Κορινθίας) και Ευαγγελία Πανούση (ποιήτρια – παραμυθογράφο), καθώς και τον Σπύρο Βουδούρη (ποιητή).
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με «αστρο-παρουσίαση» και παρατήρηση της Σελήνης από την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου του ΚΕ.Π.Α.Π., ιδρυθείσα τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος "Future Library" του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρούσα η υπεύθυνη της Ομάδας, Ράνια Σαζακλή, και ο Βασίλης Χρισταράς (μαθηματικός και μέλος της ομάδας), ενώ ο Χάρης Καμπάνης (Διοικητικό Στέλεχος στην Microsoft, Ιδρυτής και π.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης) ως λάτρης της αστρονομίας και ερασιτέχνης αστρονόμος ο ίδιος, έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «άστρο-παρουσίαση» στο κοινό. Η Έκλειψη του Ηλίου, οι ερυθροί και μπλε αστέρες, τα νεφελώματα και οι Κομήτες, το «μάθημα» εντοπισμού του Δία, του Κρόνου, του Άρη -του Ερυθρού Πλανήτη και φυσικά η Σελήνη με τους κρατήρες της ήταν κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα της παρουσίασής του. Η βραδιά έκλεισε με την παρατήρηση της Σελήνης, που είχε στο μεταξύ ανατείλει πίσω από το Ιερό, ζωντανά, από το τηλεσκόπιο του Χάρη Καμπάνη, με προβολή της εικόνας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στην γιγαντιαία οθόνη που είχε στηθεί από την Διοργάνωση λόγω των νέων συνθηκών και περιορισμών.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτής Ν.Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, και πολλοί φίλοι της τέχνης και των επιστημών.
Συγχαρητήρια στις Αλκυονίδες, στην Πρόεδρό τους, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, και στην Γραμματέα τους, Μαρίνα Καλλίρη-Λέκκα, για την εξαιρετικής οργάνωσης μυσταγωγική βραδιά, που μας προσέφεραν! Συγχαρητήρια στον Δήμο Κορινθίων, στο ΚΕ.Π.Α.Π., τον Πρόεδρό του, Θέμη Κουτσογκίλα, και το προσωπικό του για την συνδιοργάνωση και την παρουσία τους στην εκδήλωση, στους Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γιάννη Παπαχριστοδούλου και Μιχάλη Δρίτσα για τις ερμηνείες, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στην Ομάδα Αστρονομίας και στον Χάρη Καμπάνη για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του!
Παρατηρώντας τον ουρανό, μπορεί να καταφέρουμε να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, να καταλάβουμε το μεγαλείο της ύπαρξης, της φύσης, του σύμπαντος και να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο Αυτογνωσίας και συνεχούς Αυτοβελτίωσης, με αισιοδοξία για το μέλλον! Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες!
Η ενατένιση και μόνον του Ιερού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, προκαλεί δέος στον επισκέπτη, που στέκεται «μικρός» μπροστά στο μοναδικής αξίας δωρικό αρχιτεκτόνημα ηλικίας δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών! Όταν αυτή, μάλιστα, συνοδεύεται από μία υψηλής ποιότητας μουσική βραδιά υπό το φως της Σελήνης και της έναστρης νύχτας, συνεπαίρνει, ενώ το βλέμμα οδηγείται αβίαστα ψηλά στον Ουρανό, ενώνοντας τα γήινα με τα ουράνια σε μία συμπαντική αρμονία!
Μία τέτοια βραδιά, γεμάτη μουσική, ποίηση και αστρονομία επιφύλαξε, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στα μέλη του και όχι μόνον το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ». Ένα σωματείο, που από το 1991 πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις προς τιμήν σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, εκθέσεις έργων ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας και άλλων εικαστικών τεχνών, ενώ τα τελευταία έτη έχει θεσπίσει το Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας και τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης, Παραμυθιού και Διηγήματος. Η σύμπραξη και η αγαστή συνεργασία με άλλους φορείς του πολιτισμού, όπως εν προκειμένω με το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, χαρακτηρίζει τα μέλη του σωματείου, ενώ το τελευταίο Δ.Σ. με την Πρόεδρό του, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, στοχεύει σε ακόμη υψηλότερης ποιότητας εκδηλώσεις και συνέργειες.
Η γλυκιά, αισθαντική φωνή της Ζέτας Τσώρη, που άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης από πλευράς του ΚΕ.Π.Α.Π., προϊδέασε το κοινό γι’αυτό που θα ακολουθούσε! Η οικοδέσποινα, Πρόεδρος των Αλκυονίδων, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, παρουσίασε με θέρμη τους συνεργάτες της και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ το πρόγραμμα αποζημίωσε το κοινό, που παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις, κλπ), κατέκλυσε τον αρχαιολογικό χώρο!
Πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η Δρ Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός και μονωδός, η οποία, μολονότι εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης -στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, «χρησιμοποιεί» παράλληλα την μουσική, την υπέροχη φωνή της και το πτυχίο της στο κλασικό τραγούδι, για να διδάσκει πιο εύληπτα την αστρονομία στο ευρύ κοινό! Έτσι, συνοδευόμενη από τον εκλεκτό Γιάννη Παπαχριστοδούλου στο πιάνο, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, όλα με αναφορά στον ουρανό, στα αστέρια, στο φεγγάρι. Την τιμητική του είχε ο Μάνος Χατζιδάκης (Πόλη μαγική, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά, Έλα πάρε μου τη λύπη, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Χάρτινο το φεγγαράκι, κ.α.), ενώ δεν παραλείφθηκαν τραγούδια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη (Νύχτα μαγικιά, Η Μάγια, κ.α.), του Γιώργου Σταυριανού (Ήσουνα φεγγάρι κι ήμουνα πουλί) και «Ο χορός των άστρων» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που έκλεψε την παράσταση.
Μία ευχάριστη μουσική νότα ήταν το ντουέτο με τον Μιχάλη Δρίτσα. Mηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, με εξειδίκευση (MSc) στη Βιομηχανική Διοίκηση και Επιχειρησιακή Έρευνα και MBA με «Διάκριση» (Lancaster, UK)-Διευθυντής γραφείου του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρος Χρίστου Δήμα, ο Μιχάλης Δρίτσας κλήθηκε στην εκδήλωση από την Φιόρη Μεταλληνού όχι ως επιστήμονας, αλλά ως guest λόγω της Κορινθιακής καταγωγής του, εκπλήσσοντας με την ερμηνεία του στο «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» και τέλος στο «Fly me to the moon», με το οποίο μας «πέταξε» στο φεγγάρι ως «άλλος» Frank Sinatra.
Το πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε με την απαγγελία ποιημάτων των Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Καρυωτάκη, Charles Beaudelaire, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Ειρήνης Βρης και Γιάννη Ρίτσου από τις: Γιώτα Μπάγκα (φιλόλογο-ραδιοφωνική παραγωγό), Λεμονιά Αντωνοπούλου (νοσηλεύτρια-λογοτέχνη), Ελένη Κοντόζογλου (ποιήτρια-εκδότρια του περιοδικού «Κορινθιακοί Ορίζοντες»), Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα (Φιλόλογο-Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Κορινθίας) και Ευαγγελία Πανούση (ποιήτρια – παραμυθογράφο), καθώς και τον Σπύρο Βουδούρη (ποιητή).
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με «αστρο-παρουσίαση» και παρατήρηση της Σελήνης από την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου του ΚΕ.Π.Α.Π., ιδρυθείσα τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος "Future Library" του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρούσα η υπεύθυνη της Ομάδας, Ράνια Σαζακλή, και ο Βασίλης Χρισταράς (μαθηματικός και μέλος της ομάδας), ενώ ο Χάρης Καμπάνης (Διοικητικό Στέλεχος στην Microsoft, Ιδρυτής και π.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης) ως λάτρης της αστρονομίας και ερασιτέχνης αστρονόμος ο ίδιος, έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «άστρο-παρουσίαση» στο κοινό. Η Έκλειψη του Ηλίου, οι ερυθροί και μπλε αστέρες, τα νεφελώματα και οι Κομήτες, το «μάθημα» εντοπισμού του Δία, του Κρόνου, του Άρη -του Ερυθρού Πλανήτη και φυσικά η Σελήνη με τους κρατήρες της ήταν κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα της παρουσίασής του. Η βραδιά έκλεισε με την παρατήρηση της Σελήνης, που είχε στο μεταξύ ανατείλει πίσω από το Ιερό, ζωντανά, από το τηλεσκόπιο του Χάρη Καμπάνη, με προβολή της εικόνας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στην γιγαντιαία οθόνη που είχε στηθεί από την Διοργάνωση λόγω των νέων συνθηκών και περιορισμών.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτής Ν.Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, και πολλοί φίλοι της τέχνης και των επιστημών.
Συγχαρητήρια στις Αλκυονίδες, στην Πρόεδρό τους, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, και στην Γραμματέα τους, Μαρίνα Καλλίρη-Λέκκα, για την εξαιρετικής οργάνωσης μυσταγωγική βραδιά, που μας προσέφεραν! Συγχαρητήρια στον Δήμο Κορινθίων, στο ΚΕ.Π.Α.Π., τον Πρόεδρό του, Θέμη Κουτσογκίλα, και το προσωπικό του για την συνδιοργάνωση και την παρουσία τους στην εκδήλωση, στους Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γιάννη Παπαχριστοδούλου και Μιχάλη Δρίτσα για τις ερμηνείες, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στην Ομάδα Αστρονομίας και στον Χάρη Καμπάνη για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του!
Παρατηρώντας τον ουρανό, μπορεί να καταφέρουμε να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, να καταλάβουμε το μεγαλείο της ύπαρξης, της φύσης, του σύμπαντος και να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο Αυτογνωσίας και συνεχούς Αυτοβελτίωσης, με αισιοδοξία για το μέλλον! Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες!
της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΑΤΑΤΣΗ (Αρχιτέκτονας -Μηχανικός -Ποιήτρια -τ. Πρόεδρος "ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ'' )
ME ΦONTO ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ!
Μία μαγευτική βραδιά, πλημμυρισμένη από μουσική, ποίηση και αστρονομία πραγματοποίησε,με πολύ μεγάλη επιτυχία,στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ»: Το σωματείο της ψυχής και της καρδιάς μας, που αδιάλειπτα, από την ίδρυσή του, το 1991 έως και σήμερα, πραγματοποιεί μοναδικές κι ανεπανάληπτες από κάθε άποψη εκδηλώσεις.
Aφιερώματα στους πλέον σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, εκθέσεις έργων ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας και άλλων εικαστικών τεχνών, ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, παρουσιάσεις του έργου Κορίνθιων και όχι μόνο, συγγραφέων και ποιητών, ενώ από το 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή του και σε συνέχεια των "ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ" , των "ΜΟΥΣΙΚΩΝ" και των "EIKAΣΤΙΚΩΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ", των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Ποίησης, Παραμυθιού και Διηγήματος, εθέσπισε το "ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ" κορυφώνοντας στο έπακρο τη δράση του.
Η σύμπραξη και η αγαστή συνεργασία με άλλους φορείς του πολιτισμού και κυρίως με τα Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων του νομού Κορινθίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, χαρακτήριζε και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη δράση του σωματείου, γεγονός που εγγυάται την ποιότητα και την μακροημέρευσή του. Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στην Πρόεδρό του, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, στα μέλη του Δ.Σ. και και σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής της βραδιάς, όπως τα στελέχη και μέλη του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων και τα μέλη της Ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου.Στους Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γιάννη Παπαχριστοδούλου και Μιχάλη Δρίτσα για τις υπέροχες ερμηνείες τους, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στην Ομάδα Αστρονομίας και στον Χάρη Καμπάνη για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.