Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η τρίτη προγραμματισμένη δράση, του Σωματείου Λόγου και Τέχνης "ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ", που συμπεριελάμβανε επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για την παρακολούθηση της παράστασης "Οιδίπους επί Κολωνώ", το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017.
Το Θέατρο, όπως πάντα, κέρδισε τους επισκέπτες, ακόμη κι αυτούς που δεν το είχαν επισκεφθεί ξανά, κατά το παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες, άνθρωποι όλων των ηλικιακών κατηγοριών, από μικρά παιδιά έως της τρίτης ηλικίας, ενθουσιάστηκαν με την εξαιρετική παράσταση, σε ένα θέατρο κατάμεστο, από ένα κοινό καθηλωμένο, χάρη στην υπέροχη ερμηνεία των συντελεστών, που προσέφερε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Το νόημα αυτής της τραγωδίας θα μπορούσε να εκφραστεί με το κείμενο που έγραψε ο Α. Σοπενάουερ: «Δεν υπάρχει κάτι σταθερό στην ασταθή ζωή· ούτε ατέλειωτος πόνος, ούτε αιώνια ευχαρίστηση, ούτε εντύπωση που ν’ αντέχει, ούτε ενθουσιασμός που να μην ξεθυμαίνει, ούτε υψηλή ιδέα που να στέκει ακλόνητη σαν κανόνας σ’ ολόκληρη την ύπαρξη. Όλα διαλύονται στον χείμαρρο των χρόνων» και συμπέραινε παρακάτω: «Η ζωή είναι ένα δάνειο που το παίρνουμε από τη γέννησή μας και οι πόνοι και τα βάσανα είναι οι καθημερινοί τόκοι».
Η υπόθεση
Ο “Ξένος” Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας “φιλοξενία” από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν’ αναπαυθεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο – αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται πως αυτή η τραγωδία αποτελεί το δραματουργικό πυρήνα των έργων του Μπέκετ και του Καμύ και, ίσως, όλου του σύγχρονου θεάτρου.
Η παράσταση
Η καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μέσα από την ιδιαίτερη χρήση των ιστορικών διαστρωματώσεων της ελληνικής γλώσσας, δίνει τον καμβά για μια πνευματική συνάντηση θεατών και θιάσου με την παράδοση και τη μοντερνικότητα. Ο Σταύρος Τσακίρης, ερευνά μια φόρμα αφήγησης της τραγωδίας σαν μια κοινή γιορτή θεατών και ηθοποιών, που δημιουργείται τη στιγμή που συναντώνται στον προκαθορισμένο χώρο του θεάτρου. Σ’ ένα άδειο τοπίο, με τη χρήση ελάχιστων αντικειμένων, παρακολουθούμε σαν μια «παραβολή» τις τελευταίες στιγμές του Οιδίποδα. Ένας παλιός μύθος παρουσιασμένος από έναν θίασο σημερινών ανθρώπων, που προσπαθεί να τον φέρει σε ζωντανό διάλογο με το σήμερα, ώστε ν’ αφυπνίσει τις συνειδήσεις ενάντια στις προκαταλήψεις που μας χωρίζουν.
Οι ηθοποιοί «ντύνονται» τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Το ίδιο και οι χώροι. Σχηματίζονται, αλλάζουν και αναιρούνται «μαγικά». Η συνεχής παρουσία της μουσικής του Μίνου Μάτσα, σαν ένα παράλληλο κείμενο, που εκτελείται μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα παρουσίασης ενός επικολυρικού ποιήματος. Στον ομώνυμο ρόλο, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος, επικεφαλής ενός θιάσου που αποτελείται από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς. O Δημήτρης Λιγνάδης επωμίζεται έναν ιδιαίτερο ρόλο, που «ενώνει» το σήμερα με τον μύθο.
Κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση, της επίσκεψης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εισέπραξαν τις ευχαριστίες όλων και την επιθυμία πολλών, να επαναληφθεί η δράση και να παρακολουθήσουμε μια ακόμη παράσταση.
Αν και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτή την επιθυμία, υποσχόμαστε πως θα επανέλθουμε, με νέες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, από τις αρχές του φθινοπώρου.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν, αλλά και όσους εξέφρασαν την επιθυμία να είναι μαζί μας, λίγο αργά, βέβαια, ώστε να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Ραντεβού το φθινόπωρο!
Το Δ.Σ. του Σωματείου
Οι πληροφορίες για την παράσταση προέρχονται από: http://www.elculture.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.