Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ    Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες έχοντας χρέος να τιμήσει τις δύο μεγάλες ιστορικές καμπές της νεότερης Ελλάδας ,δηλαδή την επανάσταση του 1821 και την μικρασιατική καταστροφή του 1922 βρήκε συνοδοιπόρο τον Δρ. Δημήτρη Πανταζίδη ,εξ Αθηνών, πρόεδρο του "Κέντρου μαρμαρογλυπτικής Τέχνης" συγγραφέα & ερευνητή της Ασκληπιείας αυτοθεραπευτικής .
Με πολλές αντιξοότητες και δουλεύοντας ακούραστα για πάνω από ένα χρόνο καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια καθ' ομολογία επιτυχημένη έκθεση στο φιλότεχνο κοινό.

    Πάνω από 60 εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσίασαν περισσότερα από 130 έργα με μεγάλη ποικιλία θεμάτων, χρωμάτων και τεχνοτροπιών θέτοντας τη βάση όχι μόνο για μελλοντικές εκδηλώσεις -εκθέσεις αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον στην εικαστική εικόνα της Κορινθίας μας .
    
    Στα εγκαίνια τα οποία έγιναν παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθηνάς Κόρκα και των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ. Τάσο Γκιολή και Χάρη Βυτινιώτη , του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων κ.Σάκη Παπαθανασίου, της κ. Μαριλένας Σούκουλη συμβούλου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της δημοτικής παράταξης ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ κ.Νίκου Σταυρέλη ,του Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Μιχάλη Ζαφείρη καθώς και των μελών του Δ.Σ. Βασιλική Στάμου και Γιάννη Κονομόδη, του αντιπροσώπου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ) κ. Νίκου Θεοδοσάκη, του Προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων Αρχαίας Κορίνθου κ. Γιώργου Παπαμιχαήλ ,του Dr Απόστολου Παπαφωτίου πρώην Αντιπεριφερειάρχη και Συγγραφέα και βέβαια της Προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης και επίτιμου μέλους μας κ. Βασιλικής Ευστρατιάδη και του Αντιπροέδρου των Ποντίων Κορινθίας κ. Γεώργιου Ιωσηφίδη οι οποίοι είχαν και ενεργό ρόλο στην εκδήλωση.
    Ο συντονισμός της παρουσίασης ήταν υποδειγματικός και έγινε από την μοναδική ,χαρισματική ,ευγενική και πάντα χαμογελαστή Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας και Γυμνασιάρχη του 1ου Γυμνασίου Κιάτου κ. Αντιγόνη Βογιατζή - Ζακούρα .

    Τον λόγο πήρε αρχικά η Πρόεδρος του Σωματείου Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες και υπεύθυνη της διοργάνωσης κ. Όλγα Κονομόδη- Θωμά η οποία αφού καλωσόρισε τους Πολιτειακούς και Θεσμικούς παράγοντες και στη συνέχεια το φιλότεχνο κοινό αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία του Σωματείου.

    Κατόπιν μ’ έναν λόγο μεστό και αληθινό τοποθετήθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνων των εποχών μεταφέροντας συγχρόνως πολλαπλά μηνύματα στο σήμερα καυτηριάζοντας τον σύγχρονο αδιέξοδο τρόπο ζωής που έχει μετατρέψει τον άνθρωπο από δημιουργό σε χρήστη και καταναλωτή .
Η Πρόεδρος καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα!

    Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο δρ. Δημήτρης Πανταζίδης τονίζοντας :
"Ο Πατριωτισμός δεν είναι Εθνικισμός" υπό την έννοια του ρατσισμού όπως δυστυχώς υποστηρίζουν κάποιοι συμπολίτες μας υποκινούμενοι από ανιστόρητα ιδεολογήματα. Απλά με την ίδια λογική που θωρακίζουμε όλοι το σπίτι μας κλείνοντας ερμητικά την πόρτα, για την αποτροπή εισόδου κακοποιών στοιχείων οφείλουμε να θωρακίσουμε πολιτισμικά και ιστορικά τα "Πάτρια Εδάφη" στα οποία είναι θαμμένοι οι προπάπποι και οι προγιαγιάδες μας. Τιμώντας το 1821 μέσα από την ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας ακολούθησε προβολή του 14λεπτου ντοκυμαντέρ με τίτλο ’"Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ" του εξαίρετου κ. Γιάννη Αικατερίνη, δημοσιογράφου, σεναριογράφου, σκηνοθέτη, ποιητή και συγγραφέα.
    Την μοναδική και συγκινητική αφήγηση έκανε ο γνωστός ερασιτέχνης ηθοποιός και σκηνοθέτης της θεατρικής σκηνής ΑΡΣΙΝΟΗΣ Κώστας Μπίσδας .
    Οι πληροφορίες και η ιστορική γνώση για την συμβολή της Μάχης της Περαχώρας στην επιτυχή εξέλιξη της επανάστασης του 1821 ενθουσίασαν το κοινό.
    Το ντοκυμαντέρ αυτό παρουσιάστηκε μία εβδομάδα πριν, για πρώτη φορά, στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και απέσπασε τιμητική διάκριση.

    Μετά το τέλος της προβολής έγινε αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας με πρόεδρο την κ. Μαρίκα Γεωργίου καθώς και στην ομάδα του Experience Perachora που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας πλαισίωσαν την έκθεση με την σπουδαία δουλειά τους εκθέτοντας μέσα από φωτογραφικές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις τη μάχη της Περαχώρας καθώς και καθημερινές στιγμές της εποχής.
    Με αυτές τις ανωτέρω δράσεις αποκαλύπτεται η μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα των ανθρώπων της Περαχώρας καθώς και η τεράστια αγάπη τους για τον τόπο τους !!

    Δυνατή ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για όσους δεν τον γνώριζαν ,ο εξαίρετος τραγουδιστής και ψάλτης Κώστας Σεϊτανίδης όπου με την δυνατή και κρυστάλλινη φωνή του ξεσήκωσε το χειροκρότημα και τον θαυμασμό μας τραγουδώντας, ή μάλλον υμνώντας, την Μικρασία και τον Μωριά !!
    Στη σκηνή μαζί του η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κ. Βασιλική Ευστρατιάδη φανερά συγκινημένη έστειλε το δικό της μήνυμα μέσα από προσωπικά βιώματα και ιστορίες των πονεμένων και κατατρεγμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η αξιοσέβαστη Πρόεδρος, με τις γνώσεις της και την γλυκύτητά της πάντα σαγηνεύει το κοινό το οποίο κερδίζει δια παντός.

    Τις αλησμόνητες πατρίδες ήταν κοντά μας για να τιμήσουν ο μαέστρος της Πολυφωνικής χορωδίας Ξυλοκάστρου κ. Ανδρέας Χασάπης με την υπέροχη ομάδα του "Κορινθιακή Φιλαρμονία'' όπου χάρισαν στο κοινό τα υπέροχα τραγούδια του ξεριζωμού. Στο πιάνο συνόδευσε ο γνωστός μουσικός Γιάννης Παπαχριστοδούλου .
Ανάμεσα στα τραγούδια δύο εξαιρετικές κυρίες, φίλες των ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ, πλαισίωσαν τη βραδιά με υπέροχες αναγνώσεις !! Η Μίνα και η Γιώτα !!

    Η κ. Γιώτα Μπάγκα ,φιλόλογος ,επιμελήτρια βιβλίων και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου στο Ξυλόκαστρο μάγεψε με την λάμψη και την απαγγελία της το κοινό !!
Άκρα ησυχία επικρατούσε κατά την ανάγνωση από την έμπειρη και ταλαντούχα δημοσιογράφο αφηγήτρια από την Περαχώρα κ. Μίνα Γιαννούλη .
Τους πονεμένους τόπους τίμησε με την ομιλία του ο Αντιπρόεδρος των Ποντίων Κορινθίας κ. Γεώργιος Ιωσηφίδης με απλό και γλαφυρό τρόπο όπως αρμόζει στον άνθρωπο που κρύβει μέσα του κατατρεγμό και πόνο !!!

    Κι αν νομίζετε πως η βραδιά τελείωσε κάνετε λάθος !!!
    
    Στη σκηνή ανέβηκε ο λυράρης ποντιακής λύρας κ. Γεώργιος Ποσνακίδης να τιμήσει και αυτός με τον δικό του μοναδικό τρόπο την πατρίδα του !!

    Το τέλος της εκδήλωσης των εγκαινίων έκλεισε ο Χορευτικός Σύλλογος με έδρα την Κόρινθο "Φίλοι της Παράδοσης" υπό το άγρυπνο βλέμμα της Προέδρου και δασκάλας του κ .Παναγιώτας Μικρού !!Φορώντας υπέροχες αντιπροσωπευτικές στολές με εκπληκτικές ολοκέντητες ποδιές χάρισαν στο κοινό μας τρεις χορούς από την παραδοσιακή κουλτούρα της Πελοποννήσου !!

    Η βραδιά έκλεισε με την απονομή βραβείων συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες Εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά και σε όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Τις απονομές έκαναν υπό τον συντονισμό της Προέδρου:
Ο πρόεδρος της Πνοής Δημιουργίας κ. Νίκος Σταυρέλης ,
ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Μιχάλης Ζαφείρης ,
ο αντιπρόσωπος της ελληνικής συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ) κ. Νικόλαος Θεοδοσάκης .
ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών εμπόρων Αρχαίας Κορίνθου κ. Γιώργος Παπαμιχαήλ ,
η Αντιπρόεδρος του Σωματείου μας κ. Αγγελική Βλάσση και
η Ταμίας του Σωματείου μας κ. Αλεξάνδρα Λεμπέση-Γιώτη . 

 Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους :
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αμέριστη υποστήριξη τους .
  • Τις εικαστικούς και μέλη μας κ. Μάρθα Κόλλια και κ. Λένα Παπαπαναγιώτου καθώς και τον νεαρό Δημήτρη Σίμο για την αμέριστη βοήθειά τους στο στήσιμο της Έκθεσης .Επίσης και τον γραφίστα μας Άγγελο Κουρτίδη για τις ώρες που διέθεσε για εμάς.
  • Τον κ. Σωκράτη Λαμπρόπουλο ιδιοκτήτη σχολής GLOBAL ARTS STUDIOS στη Κόρινθο για την ευγενική παραχώρηση (καβαλέτα) προς την έκθεση και για την ηθική συμπαράστασή του .
  • Την κ. Καλλιρόη Καζακοπούλου, ζωγράφο, για την διάθεση προς την έκθεση της υπέροχης παραδοσιακής στολής Καππαδοκίας που έχει φτιάξει και κεντήσει με τα χέρια της !
  • Την Σοκαλοτοποιϊα ΚΟΧΥΛΙ και την κ. Μάρθα Κόλλια για τα υπέροχα σοκολατάκια που γεύτηκαν οι καλεσμένοι το βράδυ των εγκαινίων.
  • Την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου που μας εμπιστεύθηκε δύο πίνακες από τη συλλογή της !!
    Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με Νεμεάτικο κρασί ,αλμυρά σνακς και υπέροχες χειροποίητες σοκολάτες .

    Κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών της έκθεσης υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα από όλη την Κορινθία .
    Κλείνοντας αυτή την μεγάλη αναφορά στην τριήμερη εικαστική έκθεση θα σας παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την καθηλωτική ομιλία της προέδρου κ. Όλγας Κονομόδη Θωμά.

Οι Έλληνες …

Είμαστε λίγοι …αλλά στον Μαραθώνα ,στη Σαλαμίνα ,στις Θερμοπύλες σταθήκαμε απέναντι στη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του κόσμου και ΤΗΝ ΝΙΚΗΣΑΜΕ!!

Είμαστε λίγοι… αλλά ο Μ. Αλέξανδρος έφτασε στα πέρατα του κόσμου και τον άλλαξε ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ!!

Είμαστε λίγοι…. αλλά το 1821 σταθήκαμε απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία και κερδίσαμε την ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΜΑΣ!!

Είμαστε λίγο…,αλλά το 1940 βροντοφωνάξαμε ΟΧΙ στις πολυπληθείς δυνάμεις του άξονα που είχαν σαρώσει την Ευρώπη.

Το ’ 21 απελευθερωθήκαμε γιατί νικήσαμε στο Βαλτέτσι ,στη Τριπολιτσά ,στα Δερβενάκια, στο Αγιονόρι ,στην Περαχώρα ,στις ναυμαχίες των Σπετσών και του Γέροντα …


ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΊΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !


ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ!!
Τελειώνοντας παραθέτουμε το video των εγκαινίων της έκθεσης !

https://www.youtube.com/watch?v=-_tw3k67lMMΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.