Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ ΜΙΛΗΜΕΝΑ ΚΙ ΑΚΟΥΣΜΕΝΑ - Μαρία Παπανικολάου




Την   Κυριακή   23   Οκτωβρίου   2022,   πραγματοποιήθηκε   στο #Καλογεροπούλειο Ίδρυμα μια ακόμα εκδήλωση του  Σωματείου Λόγου και   Τέχνης   ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ.   

Ήταν   η   πρώτη   παρουσίαση   βιβλίου   που πραγματοποίησε το Σωματείο για φέτος, συνεχίζοντας τις δράσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό στον τόπο μας.

Το  μέλος  μας  Μαρία   Παπανικολάου,  ιστορικός,   συγγραφέας   και αφηγήτρια   παρουσίασε   το  τέταρτο   στη   σειρά   βιβλίο   της   με   τίτλο:«Παραμύθια   Μιλημένα   κι   Ακουσμένα,   Αφηγήσεις  από   τη   ΛαϊκήΠαράδοση», σε εικονογράφηση Ήλία Κασσελά (εκδόσεις Ήδύφωνο)

Αυτή η νέα δουλειά της συγγραφέως  Μαρίας Παπανικολάου   απευθύνεται   σε   ενήλικους   αλλά  και  σε   παιδιά  και αποτελεί μια συλλογή δέκα λαϊκών παραμυθιών .

Με αυτή την εξαιρετική επιλογή των παραμυθιών η συγγραφέας επιδιώκει να κρατήσει την σύνδεση ανάμεσα στη προφορική λαϊκή παράδοση και την σύγχρονη εποχή και πράγματι καταφέρνει τη μεταφορά από το χθες στο σήμερα με παραμυθένιο και.ονειρικο τρόπο.!!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Μαρία γιατί με την νέα της δουλειά αποδυκνυεται η  τόλμη ,ο  σεβασμός και η  αγάπη της προς την παράδοση και το λαϊκό παραμύθι που τόσο δυναμικά υποστηρίζει.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του Σωματείου «Αλκυονίδες» κα.Ολγα  Κονομόδη  Θωμά  μέσα  από  μια πολύ  ζεστή  αναφορά  στη συγγραφέα και στα δέκα παραμύθια του βιβλίου. 🔸Τον λόγο έλαβε η συντονίστρια της παρουσίασης και γραμματέας των Αλκυονίδων,  κα   Μαρίνα   Καλλίρη  μιλώντας   για   τη   συγγραφέα   και παρουσιάζοντας την κεντρική  ομιλήτρια  κα Παναγιώτα   Κασίμη αλλά και τη μουσικό  κα Μαριβίτα Γραμματικάκη, που χαιρέτησε κι εκείνη την εκδήλωση, ενώ κάλεσε την εκδότρια του βιβλίου και συγγραφέα κα Μαρία Παναγιωτακοπούλου για σύντομο χαιρετισμό.

Στη συνέχεια η κα Παναγιώτα Κασίμη, Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας έκανε την κεντρική παρουσίαση του  βιβλίου   με   μια   εξαιρετική  και από καρδιάς  ομιλία  που   κέρδισε   αμέσως   το   κοινό μέσα από μια προσέγγιση ουσιαστική και άκρως ενδιαφέρουσα σχετικά με το παραμύθι και το λαϊκό πολιτισμό. 

Ή κα Κασίμη, αναφέρθηκε στη συγγραφέα και το  βιβλίο,  στο  περιεχόμενο των παραμυθιών  και τον τρόπο γραφής από τη συγγραφέα Μαρία Παπανικολάου αλλά και στην εικονογράφηση του ζωγράφου Ηλία Κασσελά επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα, πως 

«Το παραμύθι μας θυμίζει ότι υπάρχει καλοσύνη σε τούτοτον κόσμο».

Ή   συγγραφέας   Μαρία   Παπανικολάου με συγκίνηση αφιέρωσε στο κοινό δύο αφηγήσεις παραμυθιού με τη συνοδεία βιόλας σε έργα Μπαχ  από την καταπληκτική  Συγγραφέα και Μουσικό  της Λυρικής Σκηνής Αθηνών κας.Μαριβίτας Γραμματικάκη .

Η βραδιά τελείωσε στον όμορφο κήπο του φίλοξενου Ιδρύματος με  συνοδεία εξαιρετικού Νεμεάτικου κρασιού και εδεσμάτων !!!

Χαμόγελα, συζητήσεις και ανθρώπινες συνδέσεις μας έκαναν να αισθανθούμε πως <Υπάρχει καλοσύνη σε τούτον τον κόσμο >

Θερμές ευχαριστίες σε όλους εσάς που παρεβρέθηκατε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπανικολάου!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φωτογράφο κα.Μαρία Κροντήρη που κάλυψε φωτογραφικά τη βραδιά!!

Μαρία ,σου ευχόμαστε το νέο σου βιβλίο να είναι όχι μόνο καλοτάξιδο αλλά και πολυτάξιδο ώστε να πετύχεις την σύνδεση των ανθρώπων  με την λαϊκή παράδοση μέσα από το παραμύθι και γιατί όχι να ενθαρρύνεις ,-εμπνεύσεις -κυρίως τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την παράδοση την αφήγηση και το παραμύθι !!!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.