Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ''Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ'' ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

                              


    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Σωματείου Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Νεμέας την Τετάρτη 13/07/22 στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας υπό το φως της αστροφεγγιάς στον Ναό του Διός , με θέμα:

                            ''Ο ΠΟΙΗΤΙΚΌΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ''





    Κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί,Ποιητές αλλά και Συνθέτες διαβάστηκαν , ακούστηκαν και τραγουδήθηκαν εμπνέοντας ,όχι μόνον ποικίλα συναισθήματα ,αλλά και Υπερηφάνεια για την Πολιτισμική μας Κληρονομιά !!
    Τα ποιήματα αυτά, τραγουδισμένα τις τελευταίες δεκαετίες, λειτούργησαν όχι μόνο ως ψυχαγωγικό μέσο ,μα και σαν διάδοση αξιών ,ιδεών και συναισθημάτων .
Φάροι πολιτισμού ανύψωσαν το ηθικό των Ελλήνων και λειτούργησαν ακόμα και θεραπευτικά στις ταλαιπωρημένες ψυχές του λαού μας.
    Διαβάστηκαν και ακούστηκαν εξαιρετικοί στίχοι ,καταπληκτικές ερμηνείες με την συνοδεία υπεροχής μουσικής !!

*Δροσίνης,*Γκάτσος,*Καρυωτάκης,*Ελύτης,*Θεοδωράκης,*Αναγνωστάκης,*Καββαδίας,*Σκαρίμπας,*Παπαδιαμάντης,*Λουντέμης,*Ελευθερίου,*Βάρναλης,*Ρίτσος,*Σολωμός,*Σεφέρης,*Δημουλά,*Χατζιδάκις,*Σπανός,*Μικρούτσικος.

    Η δύναμη των στίχων συντροφιά με την αμεσότητα της μουσικής αλλά και το πάθος της ερμηνείας του Γρηγόρη Βαλτινού, του δικού μας υπέροχου πιανίστα-τραγουδιστή Γιάννη Παπαχριστοδούλου, της καταπληκτικής τραγουδίστριας Μαριάννας Ζάχου αλλά και της εξαιρετικής Νεμεάτισσας σοπράνο Μαρίας Ζαβίτσα καθώς και με την συνδρομή της παιδικής και της μικτής ενηλίκων χορωδιών υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου ,ενθουσίασαν και κατέπληξαν τον κόσμο.
    Το άκουσμα του Ορφικού Ύμνου στον Δία & ο Ύμνος της Σαπφούς προς τη σελήνη χαράχθηκαν στη μνήμη και στην καρδιά .

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΜΕΑΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΡΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ‘ΠΡΑΤΙΝΑΣ’ κ. ΤΑΣΟ ΔΑΡΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ.ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ .


                                                            ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:




ΓΡ. ΒΑΛΤΙΝΌΣ - ΗΘΟΠΟΙΟΣ

    Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και θαυμάσιος άνθρωπος Γρηγόρης Βαλτινός !!

    Κάθε ενέργεια του και κάθε κουβέντα του είναι πάντα τόσο εκλεπτυσμένη και τόσο επηρεασμένη από το είδος της Τέχνης την οποία υπηρετεί , όσο την ώρα που υποδύεται ,αφηγείται ή τραγουδά!
    Ένα κόσμημα της εποχής μας που είχαμε την τιμή να τον έχουμε κοντά μας όπως και πέρυσι στην Αρχαία Κόρινθο, για να λαμπρύνει το ταξίδι μας στην ποίηση που έχει τραγουδηθεί μέσα από αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια.



Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΑΝΑΠΛ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΥ -ΠΟΙΗΤΗΣ

    Μαζί μας ήταν  και φέτος μία άλλη σεμνή , αλλά λαμπρή προσωπικότητα στον πανεπιστημιακό χώρο, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ,στην Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ,αλλά και ποιητής με 6 ποιητικές συλλογές από το 1990 ,ο κ.Νίκος Φωτόπουλος .
    Ακούσαμε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του και απολαύσαμε στην οθόνη ό,τι είχε ετοιμάσει για να μας βοηθήσει στην οπτικοποίηση των ακουσμάτων .





ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ :
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΑΧΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΜΑΣ :
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ- ΠΙΑΝΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΜΑΕΣΤΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΑΝΗΣ -ΒΙΟΛΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΥΡΤΗΣ -ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΗΛΙΑΣ ΔΟΣΚΟΡΗΣ-ΚΙΘΑΡΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΑΣ -ΚΙΘΑΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗΣ-ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ






ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ :

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΕΜΕΑΣ και
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΝΕΜΕΑΣ
 με μαέστρο την εξαιρετική μουσικό Γεωργία Γιαννακοπούλου.











    Την εκδήλωση τίμησαν ο δήμαρχος Νεμέας κ. ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ , ο πρόεδρος του Δημοτικού Νομικού Προσώπου ''ΠΡΑΤΙΝΑΣ'' κ.ΤΑΣΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ ,ο βουλευτής Κορινθίας κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ και η σύμβουλος της Αντιπεριφέρειας κ.ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΣΙΜΗ .

    Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του Δήμου και του μουσείου για την ευγενική συνεισφορά τους  στην  υλοποίηση της εκδήλωσης αυτής !





























                                     

                             
                                   



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.