Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2024-2025 ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (1)-ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΛΙΦΕΤΗΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΝΟ'Σ


    Αφήνουμε το καλοκαιράκι σιγά σιγά και ξεκινάμε τους φθινοπωρινούς περιπάτους στη τέχνη και το λόγο.
    
    Ειναι καθήκον και υποχρέωση μας να δίνουμε λόγο στους νέους ανθρώπους και να προβάλλουμε τη δουλειά τους παράλληλα με την προβολή και ανάδειξη σημαντικών χώρων πολιτισμού της περιοχής μας μέσα από σημαντικές πολιτιστικές δράσεις.
    Αυτές τις όμορφες σκέψεις τις κάναμε πράξη και ξεκινάμε την Παρασκευή 6/9 στις 8:00μ.μ με καλεσμένο από το Σωματείο μας τον σκιτσογράφο , εικαστικό , δημιουργό κόμικς, αρθρογράφο Περικλή Κουλιφέτη.


    Ο Περικλής γεννήθηκε στη Κόρινθο το 1996 και την αγάπη του για το σκίτσο και τις εικαστικές τέχνες σφράγισε με την εισαγωγή του το 2014 στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών στα Ιωάννινα.
    Από το 2015 συνεργάζεται με την Εφημερίδα των Συντακτών στέλνοντας κόμικ - στριπ στο Ένθετο<<Καρέ Καρέ>>, στη σειρά το <<Το λεξικό της κρίσης >>, ενώ από το 2022 αρθρογραφεί στο εν λόγω ένθετο για τα κόμικς , τη γελοιογραφία, το animation και την ιστορία τους .
    Με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια θα είναι μαζί μας εκπροσωπώντας τη νέα γενιά δημιουργών να μας συστηθεί και να μας δείξει το πάθος του !!!
    Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του και να ακούσουμε όσα έχει να πει  και να δείξει ένας ταλαντούχος νέος άνθρωπος!!

    Τον Περικλή Κουλιφέτη θα τον υποδεχθούμε σε ένα υπέροχο χώρο πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Σολομό Κορινθίας !!
    Εκεί βρίσκεται το @Linos Museum όπου οι ιδιοκτήτες του έχουν μετατρέψει το παλιό οινοποιείο σε λαογραφικό και βιωματικό μουσείο !!
    Ένας χώρος προσεγμένος και μελετημένος με φροντίδα και μεράκι που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να βίωσει ένα ταξίδι στη λαϊκή παράδοση .
Εκεί , δίπλα στη πέτρινη πλατεία και στο παραδοσιακό καφενείο , το κελάρι , και το παλιό σχολειό , ανάμεσα σε έργα που έχουν συλλεχθεί κομμάτι , κομμάτι θα ενώσουμε το νέο με το παλιό ως παρακαταθήκη που πρέπει να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές .
    
    Θα σας περιμένουμε με γλυκό του κουταλιού και δροσερό νερό να μπλέξουμε τα κόμικς με τους αργαλειούς σε μια παρουσίαση που δεν πρέπει κανείς να χάσει !!

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Η ξενάγηση στο χώρο του μουσείου θα ξεκινήσει στις 7:00μ.μ

Οι Αλκυονίδες θα σας περιμένουν για ένα ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον !!









 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

  







    Το Σωματείο Λόγου και Τέχνης ''Αλκυονίδες'' πραγματοποίησε εκδήλωση την Τρίτη 6/8 στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου με θέμα:

«ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» με καλεσμένο ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα.

    Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου , που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν συγκλονιστικές στιγμές.
    Κάτω από τον έναστρο κορινθιακό ουρανό σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο , δίπλα στους επιβλητικούς δωρικούς κίονες του Ναού του Απόλλωνα και στη γαλήνη του χώρου νιώσαμε να συμμετέχουμε και να δονούμαστε σε μια μυσταγωγία.

    Έντεκα λεπτεπίλεπτες κοριτσίστικες φιγούρες ξεπηδούν μία ,μία από τις αρχαίες κολόνες του ναού και λικνίζονται στους ήχους της μουσικής σε μια εξαιρετική χορογραφική εισαγωγή από την ομάδα κλασικού χορού της Έλενας Μιχαηλίδου.
Ο Βασίλης Λέκκας στέκεται μπροστά από το πλήθος, γυρίζει το σώμα του προς το ναό σαν να αποτείνει φόρο τιμής και με ένα νεύμα προς τον μοναδικό πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη δίνει το έναυσμα και ο χρόνος σταματά...
Με νεανικό πάθος, απίστευτη ενέργεια και μεγάλη αισθαντικότητα και εκφραστικότητα ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης  ξεκίνησε τις πρώτες μελωδίες που απλώθηκαν στο χώρο και ταξίδεψαν μέχρι τον Ακροκόρινθο που δεσπόζει άγρυπνος φρουρός .

    Στο αυτοσχέδιο σκηνικό που δημιουργεί από μόνος του ο αρχαιολογικός χώρος εμφανίζεται ο Ισίδωρος Σταμούλης, με το αρχαιοελληνικό παράστημά του την απόλυτη ηρεμία και την λυρική χροιά της φωνής του ξεκινά να απαγγέλει διαδοχικά αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Ελύτη, Θεοδωράκη , Χατζηδάκη δημιουργώντας μια πνευματική όαση στο κοινό.
    Το παρατεταμένο χειροκρότημα και οι επευφημίες από τον κόσμο, ήταν δηλωτικό της ικανοποίησης και του ενθουσιασμού που απλωνόταν στο χώρο.
    
Όσα κείμενα κι αν γράψουμε ,όσα λόγια και αν πούμε προσπαθώντας να μεταφέρουμε όσα είδαμε και ακούσαμε το βράδυ της Τρίτης δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και τη μέθεξη που βιώσαμε .
    Με τραγούδια που έχουμε μεγαλώσει και σιγοτραγουδήσει , ερμηνευμένα από τον σπουδαίο Βασίλη Λέκκα , τις καταπληκτικές απαγγελίες του Ισίδωρου Σταμούλη και την συμμετοχή του μπαλέτου από την ομάδα της ασυναγώνιστης Έλενας Μιχαηλίδου η ψυχική ανάταση ήταν γεγονός.

    Την εκδήλωση άνοιξε η Γ. Γραμματέας των Αλκυονίδων κ. Μαρίνα Καλλίρη , η οποία καλωσόρισε το κοινό, τους επισήμους και διάβασε τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας.

    Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε για σύντομους χαιρετισμούς στον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Νίκο Σταυρέλη και στην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Αθηνά Κόρκα οι οποίοι μεταξύ άλλων ευχαρίστησαν το Σωματείο των Αλκυονίδων για την σημαντική προσφορά του στο πολιτισμό , τονίζοντας πως θα είναι υποστηρικτές και αρωγοί στις τόσο αξιόλογες δράσεις του.
    Να τονίσουμε πως οι ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Κορινθίων που υπό την αιγίδα τους και την οικονομική στήριξη τους μπόρεσαν να χαρίσουν στο κόσμο αυτή την εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

    Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην πρόεδρο κ. Όλγα Κονομόδη-Θωμά η οποία καλωσόρισε με τη σειρά της το πλήθος του κόσμου και αναφέρθηκε με μοναδικά λόγια στον καλεσμένο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα :

"Υπάρχουν τραγουδιστές, ερμηνευτές, αοιδοί, σταρ και υπάρχει και ο Βασίλης Λέκκας.
Ο Λέκκας δεν τραγουδά, δεν ερμηνεύει, δεν γοητεύει, δεν είναι σταρ.
Ο Λέκκας παραδίνεται στο τραγούδι, ανοίγει διάπλατα την ψυχή του και αφήνει το τραγούδι να την κατακτήσει, να την καταλάβει, να την κυριεύσει.
Αυτό τον θρίαμβο του τραγουδιού απολαμβάνουμε εμείς οι ακροατές.
Ο Λέκκας δεν κρατά τίποτε δικό του, δεν υπάρχει καν .
Ο ΛΕΚΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ επεσήμανε η πρόεδρος."


    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός άλλων :
  • Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης


  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Γκιολής 


  • Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα 





  • Ο Μιχάλης Δρίτσας , στενός φίλος των ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ


  • Ο Δημήτρης Τζαναβάρας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων


  • Η Μαρία Καλλίρη Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Βέλου-Βόχας
  • Ο Γιάννης Κονομόδης , εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου

  • Η Χρυσάνθη Κεχρολόγου Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -Ερευνήτρια
  • Η Μαρία Χρισταρά Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

\
  • Η Ελίνα Μενούνου , Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ξυλοκάστρου


  • Ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου



  • Ο Γιώργος Αθανασιάδης ,Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΒΕΛΛΕΡΕΦΩΝ» Αρχαίας Κορίνθου
  • Η Δήμητρα Αποστόλου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»


  • Η Δήμητρα Σταμούλη , Πρόεδρος Γυναικών Αγίων Θεοδώρων
  • Ο Μπάμπης Ανδρικόπουλος , Πρόεδρος Νέας Διάπλασης Μπολατίου
  • H Αθανασία Κολλιάκου και μέλη του  Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας
  • O Κωνσταντίνος Μπίσδας , σκηνοθέτης - ηθοποιός της θεατρικής ομάδας ΑΡΣΙΝΟΗ
  • Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη Ματάτση , Ιδρύτρια και Πρώην Πρόεδρος των Αλκυονίδων
  • Η Εύη Κουβακλή , Πρώην Πρόεδρος Αλκυονίδων


  • Ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος , Διευθυντής του GLOBAL ARTS 


  • Η Εύη Κοκκίνου , δικηγόρος και υπεύθυνη του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

  • Η Πέτρα Τερζή , Τηλεοπτική Παραγωγός - σκηνοθέτιδα-Διοργανώτρια Φεστιβάλ «ΓΕΦΥΡΕΣ»


  • Η Σοφία Κανέλλου ,Πρόεδρος Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας
  • Η Νάνσυ Γιαννιδάκη ,δημοσιογράφος SFEDONA

  • Μέλη θεατρικών ομάδων

  • H  Aλέξάνδρα Κωτσιοπούλου, δικηγόρος - καλλιτέχνης, φίλη των ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ


    
    Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παναγιώτα Κασίμη Προισταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων για την ηθική στήριξη .
    Οι Αλκυονίδες ευχαριστούν από την καρδιά τους τον κ. Παναγιώτη Ροντζιώκο για την αφιλοκερδή βοηθειά του σε καθίσματα .
    Ο κ. Ροτζιώκος δραστηριοποιείται στην εστίαση από το 2000 και διατηρεί υπηρεσίες Catering με την ονομασία « ΠΑΝΘΕΟΝ» στο Χιλιομόδι Κορινθίας ενώ σύντομα ανοίγει και νέο κατάστημα εστίασης στον Άσσο Κορινθίας με την ονομασία «ΜΠΛΕ ΘΕΑ».
    Ευχαριστίες στέλνουμε στην κ. Δήμητρα Αποστόλου Πρόεδρο του Σωματείου ''Παλαίχθων'' για την σημαντική, εθελοντική βοήθειά που μας προσέφερε.
    Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μέλος μας κ. Πέτρο Γερανάκη για την πολύτιμη βοήθειά του .



    Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με την αγάπη μας στέλνουμε στον φίλο και μέλος των Αλκυονίδων κ, Γιώργο Πανηγυρόπουλο για την εθελοντική φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης .
    Ο Τάσος Κωσταντίνου και η ομάδα του ήταν οι υπεύθυνοι για τον ήχο και τον φωτισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και τους ευχαριστούμε για το άριστο αποτέλεσμα.
    Ευχαριστούμε τον συνεργάτη μας κ. Θύμιο Τσαρμπό από το e Korinthos για την οπτικοακουστική κάλυψη και την συνέντευξη που προηγήθηκε με τον κ. Λέκκα και ακούστηκε από την συχνότητα του My Radio 89,6
    Πολλές ευχαριστίες στον μόνιμο συνεργάτη μας Πάρη Διονυσόπουλο για την μεγάλη βοήθεια του προς το σωματείο και για τις υπέροχες στιγμές που αποθανάτισε με το φωτογραφικό φακό του.
WeLove Corinth & Corinth Greece « H Kόρινθος μέσα από τα μάτια των επισκεπτών ».



    Ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ στο προσωπικό του μουσείου Κορίνθου και όλους τους αρχαιοφύλακες που προσέφεραν τις υπηρεσίες σας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και που πάντα υποδέχονται τις Αλκυονίδες με αγάπη και σεβασμό.



    Το τελευταίο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ το οφείλουμε στα μέλη και στους φίλους του Σωματείου .Σε όλους εσάς που μας έχετε αγκαλιάσει , συγκινήσει από την μεγάλη βοήθεια και ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμα μας και που σε αυτή την τελευταία εκδήλωση του καλοκαιριού ξεπεράσατε κάθε προσδοκία .
Σε όλους εσάς οφείλουμε την τεράστια επιτυχία της εκδήλωσης και σας την αφιερώνουμε.

    Σε όλους εμάς στο Δ.Σ των Αλκυονίδων η εκδήλωση της Τρίτης (06/08/24) αποτελεί ορόσημο.
Στόχος μας σε κάθε εκδήλωση να θέσουμε όλους εσάς αλλά και τους εαυτούς μας σε μια πληθώρα συναισθημάτων που μόνο η τέχνη μπορεί να δώσει.
Θέλουμε , επιθυμούμε, εκείνη την τέχνη που ευαισθητοποιεί ,προβληματίζει , αφυπνίζει και που στο τέλος έχει δημιουργήσει όλες τις συνθήκες για ψυχική και πνευματική ανάταση.

    Κλείνοντας αυτό το μεγάλο Δελτίο Τύπου (αντίστοιχο της μεγάλης αυτής εκδήλωσης) αφιερώνουμε σε όλους εσάς τους στίχους από το νέο σχετικά τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας με τίτλο «ΚΑΣΤΡΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ» σε στίχους Ζωής Παναγιωτοπούλου και σύνθεση Γιώργου Τρανταλίδη από το άλμπουμ « ΕΦΤΑ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΙ»



Κάστρα ψηλά και βουνά,
κρατάτε γερά
ο κόσμος μη χαθεί.
Τ' όνειρο ένας καπνός
κι εγώ ένα φως
ταγμένο να σβηστεί.

Μέρα χρυσή στα δάκτυλα γλιστράς,
μέρα σκληρή πάντα εσύ νικάς,
πάντα , πάντα ξεχνάς.

Κάστρα ψηλά και βουνά ,
κρατάτε γερά
λυγίζει η ψυχή.
Τόσες κορφές , τόσο φως
σκιά και γκρεμός
η αγάπη σαν χαθεί.

Μέρα χρυσή στα δάκτυλα γλιστράς,
μέρα σκληρή πάντα εσύ νικάς,
πάντα ,πάντα ξεχνάς.

Κάστρα ψηλά και βουνά,
κρατάτε γερά ο κόσμος μη χαθεί.







































































































































Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση παρακάτω: